Свързани новини

01.04.2020 09:40

Съветът на Европа: България има проблеми с расизма, домашното насилие и медийната свобода

Видян 3124 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     В България има нужда от политическа и културна промяна в отношението към малцинствените групи, както и от засилена правна защита от дискриминация и престъпления от омраза. В страната се отчитат и високите равнища на насилие срещу жени и домашно насилие. Това са част от изводите в доклада за България на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович, предаде Свободна Европа.

Заедно с екипа си тя е посетила страната между 25 и 29 ноември 2019 г. и е провела срещи с българските власти, омбудсмана, председателя и членове на Комисията за защита от дискриминация, журналисти, правозащитници и други представители на гражданското общество.
Расизъм, нетолерантност и дискриминация

В доклада си Миятович „с тревога“ отбелязва „ширещата се нетолерантност, демонстрирана срещу малцинствени групи в България, засягаща особено ромите; мюсюлманите; мигрантите и лицата, търсещи убежище; лицата, самоопределящи се като етнически македонци; и лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните –(ЛГБТИ) хора“.

Според заключението това отношение е изразено включително и в преобладаващото негативно медийно отразяване на малцинствата, които често са свързвани с престъпността или се представят като опасни. Споменава се също и, че подобни тези са изказвани и от „високопоставени длъжностни лица“.

Документът обръща внимание на увеличилата се враждебност, включваща престъпления от омраза, насочени срещу представителите на малцинствата и техните общности.

Изразена е и загриженост във връзка с увеличаването на екстремистките проявления като оскверняването на мемориали на Холокоста, расистки лозунги и поздрави, изпълнявани от българските футболни запалянковци и други. Като добра стъпка се счита наложената забрана за провеждането на „Луков марш“ в София.

Докладът отбелязва също, че България все още не е изпълнила отдавна постановените решения на Конституционния съд относно неоснователния отказ на властите да регистрират сдружения, чиято цел е постигането на „признаване на македонското малцинство в България“ в нарушение по член 11 от Европейската конвенция за правата на човека.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Gen Gurko 01.04.2020 15:13

    Тези либерасти, толерасти и п-дерасти завладели ръководните постове в ЕС никога няма да престанат с опитите си да подчинят страните в Европа. Дори и в разгара на епидемията или пък може би точно защото страните с взепенени ще се опитат пак да им нахлузят соросоидния хомот.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от