Свързани новини

31.03.2020 11:33

Иво Христов: Кризата показа цинизма на пазарния принцип в здравеопазването

Видян 2324 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „Кризата, породена от коронавируса, показа, че Европейският съюз нито разполага с институционални правомощия, нито има адекватна преценка и воля да взема решения в такава ситуация“. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на радио „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.  По думите на Христов солидарността, основополагащ принцип на Съюза, е понесла особено тежък удар.  ЕС е шампион по политически декларации, но изневери на принципите си в тази криза. Трябва да преосмисли приоритетите си.


„Всяка от страните понечи първо да спасява своите собствени граждани поради липсата на механизми на ниво ЕС. В резултат: на най-пострадалите страни, като Италия, първо оказаха помощ трети държави, извън Съюза, и едва сега те започват да получават някаква помощ от своите европейски посестрими.“


Българският евродепутат коментира също така, че никоя от държавите не е била подготвена за подобна опустошителна и мълниеносна пандемия, както и че е очевидна необходимостта да бъдат преосмислени механизмите, по които функционира Съюзът.


„Засега ЕС не намира адекватно решение за възстановяване на икономиките след пораженията от коронавируса. По-лошото е, че усилията на Брюксел явно ще бъдат концентрирани върху страните от еврозоната. Това автоматично значи, че страните извън нея ще се почувстват ощетени, и с право“, смята българският евродепутат.


Според Христов кризата осветява много тежки пороци в мисленето на европейските държави.


„Пазарният подход в здравеопазването показва цялата си цинична несъстоятелност в такава криза. Българските болници буквално купуват заболявания – т.нар. „клинични пътеки“ – срещу определена услуга – тяхното третиране и изцеляване. Сега са принудени да се справят с пандемия, за която няма предвидени средства, и ще бъдат поставени в изключително сложно финансово положение. Същевременно всички планови операции и рутинни дейности са отсрочени или спрени поради свръхреакцията на правителството с извънредното положение. Огромен е броят на хората, чиито хронични заболявания, да речем, не са третирани своевременно и адекватно“, смята Иво Христов.


Според него българските власти представят ситуацията като някакъв вид шампионат по коронавирус, в който ние се представяме по-добре от останалите страни, тъй като другите имат по-голям брой заразени и повече жертви. „За щастие, при нас статистиката е по-добра към момента. След поставянето на финалната черта, обаче, ще се види кои страни са претърпели най-големи общи щети: човешки, икономически и социални.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 31.03.2020 14:02

    Да бе, като помним изтъкнатите ви специалисти като Гечев, къде ни натикаха през 1997 - цъфнахме та вързахме всички. То не беше бизнес, то не бе чудо 3000 лева за един скапан долар - велики сте. Доказано скапана и философия и политика имате. Че и още имате нахалството да искате власт сган некадърна. Мястото ви е на историческото бунище. А такива елитни комсомолци като тебе ми бръкнете се да изкарате от неоправдано високите си доходи да дарите на бедните за които реки от крокодилски сълзи проляхте.

  • 001 Anonimen 31.03.2020 12:34

    Kaто не разполага и не може ти какво правиш там.Защо си там.Трудна работа е сега.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв