Свързани новини

30.03.2020 13:47

БАН: Дарението на БСП ще послужи за намиране на вещества с антивирусна активност

Видян 1445 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дарението на БСП ще послужи на Департамента по вирусология - дълбоко вярваме, че ще намерим съединение, което ще послужи като терапевтик или дезинфектант срещу коронавируса. Това каза доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" към Българката академия на науките (БАН) след среща с ПГ на "БСП за България", предаде Фокус.

"Ние сме изключително благодарни на ПГ на "БСП за България" за това дарение. Институтът по микробиология работи десетилетия в областта на вирусологията, и имунологията, общата промишлена и инфекциозна микробиология. Той е национален лидер в тези изследвания. Дарението ще бъде използвано конкретно за изследванията на департамента по вирусология във връзка с намирането на вещества с антивирусна активност. Ние имаме готови 22 химически синтезирани съединения и растителни екстракти от лечебни растения. Имаме и на разположения щам на коронавирус 229Е, който е изолиран преди десетилетия. Вече не е опасен до такава степен за хората, но все пак ние ще работим в условия на премерен риск. Щамът е изолиран от хора с настинка през 80-те години и ни го предостави любезно нашата банка за промишлени микроби и клетъчни култури. Дарението ще послужи за закупуване на клетъчни линии, които са специфични за щама, за да направим изследванията на антивирусните вещества", каза още доц. Петрова.

Тя отбеляза, че в Института се извършват и изследвания в Департамента по имунология, които са в напреднал стадий за изготвяне на ваксина. "Знаете, че приготвянето на една ваксина е доста дълъг процес. Включва животински модели, човешки доброволци. Така че там финансирането трябва да бъде и доста по-сериозно", допълни още тя.

Доц. Петрова изтъкна, че от БАН са благодарни за дарението, защото изследването е спешна задача. "Ние имаме финансиране по различни национални програми от Фонд "Научни изследвания", от Европейски фондове, а също и от мрежата "Пастьор"", доплълни още директорът на Института по микробиология.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски също направи коментар. "Изведнъж идва някакъв проблем и ние за това нещо нямаме предвидени планови средства, а изследванията трябва да се извършат сега и в момента. Същевременно проблемът, пред който сме изправени сега поставя доста по-широк от задачи в областта на биомедицината. В момента ние сме напът да извършим изготвянето на един значително по-мащабен проект", каза още акад. Ревалски.
Той изказа благодарност за това дарение.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.