Свързани новини

30.03.2020 11:30

Изследват имунния отговор на 1000 души на първа линия

Видян 2015 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




Предстои да бъдат тествани за коронавирус първите 1000 души на първа линия, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Ще бъдат тествани около 200-300 души на ден и в рамките на 4-5 дни ще бъде приключено вземането на пробите, обясни в предаването "Преди всички" пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от екипа на консултативния Медицински съвет към правителството.

Първите хиляда ще бъдат полицаи. Причината да не са включени лекарите и фармацевтите е това, че при тях има голямо струпване на хора, имунитетът при тези групи би бил доста различен и няма да е репрезентативен на средностатистическия имунитет сред хората, допълни д-р Симидчиев. Контактите при полицаите са много по-широки от тези на лекарите, при които се струпват много повече болни хора, каза той. Така ще се анализира груповият имунитет в представителна извадка на рискова група.

„Ако се окаже много нисък, това значи, че реално има много голямо количество хора, които биха могли да бъдат заразени. Ако се окаже много висок, може да се окаже, че всъщност има доста голямо ниво на защита, защото много хора са го изкарали безсимптомно.”

На базата на това първо изследване ще бъдат моделирани следващи стратегии за изследване.

Тестовете ще бъдат извършени от мобилни екипи, така че да не се променят ангажиментите на служителите. В момента се прави логистична подготовка и се разработват протоколите за отчитане на резултатите, съобщи д-р Симидчиев.

„След което ще се обработят резултатите и ще се види каква част от тази група, които по дефиниция са хора, които не изглеждат нито заразени, нито болни – това са здрави хора, ще може да видим какво е нивото на техния имунен отговор. Ние не изследваме вирусите, ние изследваме имунния отговор, конкретно в тази част от населението, която е в непосредствен контакт (тъй като те продължават да изпълняват служебните си ангажименти) с широки кръгове от населението. Една репрезентативна извадка от населението.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева