Свързани новини

30.03.2020 09:26

Конте: ЕС е в опасност за съществуването си

Видян 4182 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Изпитанието коронавирус е среща с историята и ако Европа закъснее, ще я изгубим накъде по пътя.” Предупреждението направи на извънредна пресконференция в събота вечер  (28 март) италианският премиер Джузепе Конте в индиректен отговор на коментарите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той я прикани да се държи на нивото на предизвикателството, предаде euractiv.bg.

По-рано през деня, в интервю за германката агенця ДПА, фон дер Лайен определи искането за емитиране на общ дълг под формата на коронаоблигации като неприемливо.

“Има много ясни законови ограничения. Не работим върху това.”, каза фон дер Лайен. “Думата коронаоблигации е просто популярна”, “В Германия и в други страни има задръжки, които са оправдани”, каза тя.

Идеята на коронаоблигациите е да финасират възстановяването след кризата и да дадат надежди за поставените на колене от последствията на карантината индустрии. За тяхното емитиране настояват девет европейски страни, между които най-пострадалите Италия, Испания и Франция. Тези страни настояват за заем, който да се гарантира от целия Европейски съюз, а против са Холандия и Германия, които не искат да се ангажират със съвместен дълг чрез емитирането на коронаоблигациии.

В резултат на сблъсъка, на видеоконферентната среща на върха в четвъртък, европейските лидери прехвърлиха топката в полето на Еврогрупата, която да предложи решение в двуседмичен срок.

Изказването на германската председателка на еврокомисията дойде ден, след като Италия отбеляза рекорден брой починали от усложненията на Covid-19 за денонощие. Думите й прозвузаха грубо и предизвикателно, както за политиците, така и за обществото. Студеният душ бе пуснат в неподходящ момент, защото несигурността сред италианците нараства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог