Свързани новини

27.03.2020 10:42

Тръмп забрави за "китайския" вирус след разговор със Си Дзинпин

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Президентите на САЩ и Китай, Доналд Тръмп и Си Дзинпин, се обявиха за сътрудничество в борбата с новия коронавирус, предадоха световните агенции след телефонен разговор между двамата лидери. Вашингтон и Пекин "работят заедно в тясно сътрудничество", написа в Туитър Тръмп. Американският президент обяви, че е имал "много добър разговор" с китайския си колега и изрази "голямо уважение" към Китай, който, по думите му, е научил много неща за новия коронавирус. Доскоро Тръмп изрично наричаше коронавируса "китайския вирус" - определение, което разгневи Пекин - а вчера каза, че реалните числа за разпространението на вируса в Китай не са известни, отбелязва ДПА. Държавният секретар Майк Помпейо пък нарича вируса "ухански" на името на града (Ухан), където бе идентифициран за пръв път.

Агенцията припомня, че по официални данни Съединените щати вече са на първо място в света по брой заразени с вируса. Вчера те изпревариха Китай и Италия, като случаите в САЩ надхвърлиха 83 000. Заразените в Китай са повече от 81 000, а в Италия - над 80 000.

Китайският президент от своя страна призова американския си колега страните им "да се обединят срещу епидемията". Китай е готов да продължи да споделя информацията, с която разполага, и своя опит със Съединените щати, подчерта Си Цзинпин пред китайската държавна телевизия.

Франс прес определя телефонния разговор като ясен сигнал за помирение между Пекин и Вашингтон след словесните им престрелки по темата за коронавируса през последните седмици. Тръмп редовно обвиняваше китайските власти, че твърде късно са съобщили колко сериозно е положението, а те на свой ред му отговаряха, че "бяга от отговорност".

На брифинг в Белия дом обаче (преди разговора си със Си) Тръмп каза, че първото място на САЩ по брой заразени в света се обяснява с добре работещата система за тестуване. Правим тестове на невероятно много хора, заяви президентът. Убеден съм, че е невъзможно да се каже кого тестуват в Китай и кого - не. Според мен това е доста сложно. Никой не знае какви са цифрите в Китай, допълни той, предаде Дир.бг.




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще