Свързани новини

27.03.2020 09:37

Ключови машиностроителни заводи спират производство

Видян 2600 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-големите български фирми, поддоставчици на големите автомобилни концерни, спират временно работа, пише Сега.


Мерките срещу ограничаването на разпространението на коронавируса са затруднили изключително много работата им. Голяма част от работещите живеят на 70-80 км от заводите, а заради ограничителните мерки не може да се осъществи  транспорта им, обясняват от Българската камара по машиностроене.



Втората група причини, които препятстват работата на българските производители на авточасти, са външни  -  нарушените доставки на компоненти и експедиции на готова продукция и най-вече затварянето на заводи за автомобили в целия свят заради пандемията. 


Производителят на кабелни системи "СЕ Борднетце - България", който е собственост на японската Sumitomo Electric, още преди пет дни спря временно производството в заводите си в Карнобат и Мездра.  Заводите, в които работят 2900 души, изпълняват поръчки за групата Volkswagen, която затвори европейските си заводи заради коронавируса. В заводите в Мездра и Карнобат все пак ще се изпълняват с минимален брой служители само малки проекти по индивидуален график.


По данни на Българската камара по машиностроене още четири фирми от автомобилната индустрия излизат от строя. 


Русенската „ВИТТЕ Аутомотив“, производител на системи за заключване в автомобилния бранш, вече е пуснала 60% от персонала си в отпуск, а от 30 март спира цялото производство, засега за две седмици. В завода работят близо 1300 души. Опасенията на ръководството са, че китайските поддоставчици възстановяват производството си, а поддоставчиците от Мексико, които са техни конкуренти, не са спирали работа. Така вероятността да бъдат изместени от тях е много голяма.


Още една русенска фирма "Линамар България“, собственост на „Монтюпе“, след като първоначално съобщи, че спират работа от 6 до 10 април, сега е решила да затвори още от днес.


„Язаки“ обяви преди дни, че спира трите си завода в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април. Спирането на дейността засяга около 2400 служители в производствената база в Димитровград и около 3250 служители в комбинираните производствата в Сливен и Ямбол. .


Още една ключова фирма с два завода у нас предстои да обяви спиране на производството, съобщават от Българската камара по машиностроене, без да посочват коя е тя.


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева