Свързани новини

27.03.2020 09:26

ЕК: Дайте реално на бизнеса в Източна Европа

Видян 2617 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Европейската комисия призова правителствата в държавите от Централна и Източна Европа да ѝ изпратят предложения за схеми за подпомагане на бизнеса, засегнат от пандемията от коронавирус, съобщава Свободна Европа.

“Ние сме готови да ви помогнем. Направете това, което вече сториха държавите от Южна и от Западна Европа”, призова вицепрезидентът на Комисията Марош Шефчович в Европейския парламент в четвъртък.

Икономическите мерки трябва да преминат през одобрението на Комисията, за да бъде разрешено инжектирането на средства като законна държавна помощ.

Европейската комисия обеща бързо да им даде зелена светлина, като се придържа към досегашната практика за одобрение до два дни. До момента са одобрени две схеми на Италия, две на Дания, три на Германия и по една на Франция, Португалия, Испания, Люксембург и на Латвия. Одобрена е и схема за подпомагане на малкия и средния бизнес в Обединеното кралство, което до края на годината продължава да е обвързано с европейското законодателство.


На извънредна пленарна сесия Европейският парламент започна процедура по окончателно одобрение на кризисните мерки, предложени на 13 март. Очаква се тя да продължи близо 12 часа, тъй като евродепутатите ще гласуват три пъти по имейл, след като председателят Давид Сасоли ги призова да не пътуват до Брюксел. След преброяването на последното гласуване, около полунощ българско време, мерките ще могат да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и да влязат незабавно в сила. Първият кръг от гласуването, завършил в ранния следобед, показа, че в него са участвали 687 от 705 евродепутати, като над 99% от гласовете са в подкрепа на трите законодателни предложения.

Според Сасоли това е първото в света дистанционно гласуване на парламент. Евродепутатите попълват бюлетина, която изпращат през служебната си поща до секретариата на парламента.
Какво разрешава ЕС на националните власти?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.03.2020 10:52

    А нашите тикви нищо не предлагат като мерки пред ЕС?Защо ли?За да заметат кражбите от бюджета като ги представят изразходвани в кризата?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични