Свързани новини

26.03.2020 17:30

Какви дарения при 5,5 млрд.лв. за здраве в бюджета?

Видян 5912 пъти | Коментари 3
Гласували 4 рейтинг: 4.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Над  5,5 млрд. лв. от парите на данъкоплатците тази година са предвидени за здраве чрез бюджетите на НЗОК и ресорното министерство. Въпреки всички  бюджетни средства и нови трансфери, здравеопазването ни не смогва с елементарните неща, които би трябвало да има налични: легла, предпазни средства, апарати в условия на епидемия от 200 души, от които 15% хоспитализирани, т.е. 30.  „Ситуацията е катастрофална за някои от общинските болници “, заяви пред БНР шефът на Сдружението на общинските болници. д-р Неделчо Тотев. Подобна е и картината за частните клиники, които едва от тази седмица се съгласиха да помагат в кризисната ситуация.  


Проблемите идват, въпреки 500 млн. лв. повече пари за здраве т.г. и множеството постъпления, които идват на фона на кризата с коронавируса. Защо изобщо ни се искат още и още дарения? Към предвидените 4 744 704,9 лв. средства на НЗОК за 2020г. се прибавят и парите за министерството на "бюджетаря" Ананиев: 662 051 900 лв. Най-актуална в момента, разбира се, е допълнителната програма Профилактика и надзор на заразните болести, за която още в края на м.г. са отпуснати 73 371 500 лв., а към тях трябва да се прибавят и допълнителните 50 млн. лв, които бяха дадени заради пандемията от европейската ОПРР. Покрай кризата с Covid-19 към МЗ се насочват и средства от други министерства, национални и европейски институции. Въпреки всички тези наливания, системата продължава да разчита на доплащания от пациентите.


 „Бюджетът на лечебните заведения зависи пряко от пациентите, а такива няма заради ограниченията, свързани с коронавируса. Епидемията изправя общинските болниците пред сериозни финансови проблеми”, посочи Неделчо Тотев. „Трагично е положението заради първата грипна епидемия, след това дойде втората, сега карантината, мероприятията, предприети от Щаба”, посочи той. „Всичко това доведе до намаляване на пациенто-потока, други приходи нямаме“, допълни Тотев.


На този фон 130-те частни болници, които точат НЗОК едва сега се включват  в цялостния процес срещу пандемията. Не е ясно обаче кой им дава без лицензии инфекциозни отделения, докато в същото същите отделения се закриват в държавните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тихомир Томов 27.03.2020 18:21

    Неуспешен опит за Държава ...... историята показва , че всичко си идва по местата и по дърветата . Явно последната капка още не е дошла .........................

  • 002 Внучето на Хан Крум 27.03.2020 11:11

    Аз ви трябвам, не Ренета.

  • 001 Anonimen 26.03.2020 20:17

    Трябва ни отново Ренета Инджова да им освети греховете, изразяващи се с десетки милиарди на нещастните бедни българи до степен на геноцид

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,