Свързани новини

26.03.2020 09:51

ГЕРБ не уважава парламента: БСП

Видян 1516 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по време на обсъждането на предложението на председателя на парламента Цвета Караянчева парламентът да заседава само по важни актове, а парламентарният контрол да е писмен, предаде Фокус.


"Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя бе подготвена дни наред. Водеха се дебати в Председателски съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем до това, което се целеше от самото начало. Спиране на работата на Народното събрание за на практика неопределен срок. Отсега можем да кажем. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим. Народното събрание ще приключи нормалната си работа в продължение на дълго време и вие ще носите основната отговорност за това. Г-жо Караянчева съжалявам, че вие се нагърбихте с тази отговорност да внесете това предложение, защото като председател за Народното събрание допринасяте персонално за разрушаване на авторитета още повече на нашата институция", заяви Вигенин.


"Вашият председател Борисов, вашата ПГ можеше да ви спести това унижение и да бъде внесено поне от името на ПГ на ГЕРБ. Вие сте войник, изпълнявате това решение, но заедно с това няма как да ви спестим критиката, че във всичкото това време вие персонално и вашата ПГ вместо да търсите ничани да продължи доколкото е възможно нормалната работа на парламента, вие търсихте аргументи защо тази работа не може да продължи", коментира Вигенин.


Според него неуважението към парламента като институция не е нещо ново за ГЕРБ.


"Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, вие пристъпвате към най-лесното - да заключим парламента отвън и да се събираме тогава, когато хрумне на председателя и на вашата партия. Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт. Убеден съм, че и вие самите не си вярвате, че писменият парламентарен контрол може да играе тази функция. Вие казвате, че ще заседаваме само по теми,свързани с извънредното положение, а въпроси, свързани с извънредното положение логично представя само изпълнителната власт. Нас ни затваряте, изпълнителната власт ще ни свиква или изпълнителната власт ще ви сезира вас да внасяте техните предложение. Вие не уважавате парламента, не уважавате и себе си", допълни още Вигенин.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...