Свързани новини

25.03.2020 17:53

Хиляди деца остават без храна заради принудителна ваканция

Видян 1985 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лишени от редовно препитание остават учениците, които разчитат на топъл обяд от училищните столове. Защото няма кой да им го даде вкъщи. Децата са в принудителна ваканция още от началото на март, когато бе обявена грипната епидемия, а по-късно тя се сля и с карантината покрай коронавируса. Просветният министър Красимир Вълчев пък заяви, че „преустановяването на присъствената форма на обучение в училище ще продължи вероятно до 13 април”.


Подобна пауза е напълно осезаема най-вече за многодетните семейства с ниски или никакви доходи. В селските райони мнозина са децата, които разчитат на храната от училищния стол, особено през зимните месеци, когато няма земеделска работа и родителите им нямат пари.  Вече се появи информация за дете от с. Красен, община Генерал Тошево (Добрич), което припаднало от глад, тъй като за последно получило топъл обяд в училище преди излизането в принудителната ваканция. В тази връзка КРИБ-Добрич откри дарителска кампания за деца, които няма с какво да се препитават, докато не посещават училище. "Това ясно показва, че кризата с коронавируса има и друг, скрит аспект. Децата не ходят на училище, но освен от учебни занятия част от тях са лишени и от храната, която получават май само там", заяви шефът на организацията Галина Митева.


Според  УНИЦЕФ  40% от децата в България живеят в бедност, докато в Европа те са средно 24%. Само в споменатата община Добричка има 30 семейства с по три до десет деца, които живеят в крайна бедност, а в страната броят им надминава хиляди.  Напомняме, че 1 663 668 души у нас са под прага на бедност, който е 363 лв. на човек от домакинство. Заради кризата, която поражда коронавируса вече са  засегнати още хиляди други семейства.  Дори преди пандемията само 11,7% от населението бяха отчетени с доходи над 805 лв. на месец, показват данните на НСИ, който мери средната заплата като 1349 лв.


Всяко трето дете в България живее в риск от бедност като за последните 10 г. това е устойчива тенденция, сочат данни на НСИ. От института посочват, че бедността е концентрирана сред самотните родители с деца,  домакинствата с три и повече деца, както и възрастните хора, които живеят сами.


При семействата с двама работещи родители и две деца има 22,7% бедност, което е малко по-ниско от средното за страната. Но при фамилиите с 3 и повече деца този дял вече е цели  70,5%. Бедността при самотните родители с деца достига 47,4%. Самотни майки с деца у нас са около 250 хиляди, а още над 60 хиляди са домакинствата със самотен баща и деца.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей