Свързани новини

25.03.2020 10:04

Мярката 60/40 е като в Германия: Сачева

Видян 1108 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В ситуацията, в която се намираме в момента, ние правим всичко възможно независимо от кратките срокове, в които трябва да обявяваме нашите решения, да правим необходимите съгласувателни процедури с работодателите и със синдикатите. Разбира се, в момента работим електронно, изпращаме всичко по имейл и получаваме становища по имейл.


Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.


Тя уточни, че предстои да бъде обсъден разширеният списък от икономически сектори, които ще обхване мярката 60/40.


Никой не може да прогнозира колко време ще продължи кризата и по какъв начин ще се отрази на всички сектори на икономиката, защото онова, което е непосредствено очевидно, са секторът на туризма, на транспорта, на събитията, които се организират от различни фирми и компании, на обучителния сектор и т.н. Но разбира се, тъй като икономиката е взаимно свързана и всеки сектор е свързан с друг, вероятно това, което ни предстои, ще бъде поне до 6-8 месеца да виждаме различни ефекти на случващото се в момента, допълни Сачева.


Тя заяви, че най-дългосрочните прогнози за негативно отражение на кризата отиват до 18 месеца.


И обясни, че в тази ситуация се опитват да предложим онези адекватни краткосрочни мерки, които да могат да направят така, че бизнесът в следващите три месеца да бъде сигурен и да не е необходимо да освобождава служителите си.


Всеки един човек би искал да бъде сигурен за своя доход. Това, че в момента един служител не може да работи на 100%, не означава, че в бъдещ период този служител няма да работи дори извънредно, за да може да покрие съответните загуби, или от друга страна да отговори на евентуалния очакван прираст на работата, заяви Сачева.


Тя уточни, че тази мярка ще бъде за широк кръг от икономически сектори, чиито дефиниции най-вероятно утре ще бъдат обсъдени с партньорите. „Всички икономически сектори, които са засегнати от кризата”, обобщи тя.


По отношение на това защо е 60/40 тя заяви, че това е нещо много логично, нещо, което се прави и в Германия.


Ако работодателят съкрати работника, съответно държавата би плащала 60% от обезщетението на този човек, но той би бил безработен. А когато държавата плаща тези 60%, от работодателя се очаква да допълва 40%, така че този човек да не бъде безработен, а съответно и компанията да може да запази своя най-важен капитал – а именно човешкия капитал. За много компании това е изключително важно поради факта не само защото това са дългосрочни техни служители, но и това са служители, в които е инвестирано по отношение на обучение, на подготовка, на подбор на персонала. Нито един отговорен работодател не би искал в момента безразсъдно и панически да съкращава хора, каза Сачева.

 

 Припомняме, че германското правителство планира спасителен финансов пакет в размер на 40 милиарда евро за малкия бизнес и за самостоятелно заетите лица, който да им помогне по време на срива в търсенето, предизвикано от коронавирусната епидемия.


Министърът уточни, че за момента ангажиментът, който ще има работодателят, е в рамките на три месеца да изплаща тези 40% от възнаграждението и съответно да не освобождава работниците, предаде 24 часа.

 



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще