Свързани новини

25.03.2020 14:02

София очаква 45 000 нови безработни и до 3% спад

Видян 1662 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Екипът на Innovative Sofia и Sofia Investment Agency направиха първи доклад за оценка на ефекта на #COVID19 върху икономиката на София. В него може да видите:
✔️ Трите сценария за развитие на икономиката
✔️ Ефектът по сектори в международен и европейски мащаб
✔️ Ефектът върху развитието на икономиката на София

Според анализа, мога да заявя, че в рамките на разумното е да очакваме свиване на БВП на столицата с 1-3% за 2020 г., но има и по-катастрофични възможни развития. Ефектът от евентуална икономическа рецесия ще е много по-близък до случващото се в Европа. Това важи с особена сила за София, чиято икономика е с много по-висока степен на обвързаност с тази на ЕС. Но в предишни случаи причинените от епидемии рецесии са последвани от бързо възстановяване в резултат от връщането към нормален икономически живот.
София има най-добър пазар на труда в България с под 2% безработица и заетост от близо 80% от населението в активна възраст към края на 2019 г. Столицата има относително голяма възможност да поеме новосъздадената в рамките на кризата безработица.
Най-засегнати ще са наетите в хотели и ресторанти, в които наетите са над 35 000. Култура и спорт – 10 000 наети. Средно засегнати ще са наетите в промишления сектор. Слабо засегнатите ще са в електроенергия и води, отпадъци, ИКТ, професионалните дейности, където ударът е по-мек заради възможности за дистанционна работа.
Повече ще намерите в пълния доклад. ???? https://investsofia.com/wp-content/uploads/2020/03/Potential-Impact-of-Covid-19-on-the-Economy-of-Sofia.pdf
#sofia #economy #innovativesofia", съобщи дигиталният зам.-кмет Вл. Данаилов.



Пред 19 минути икономисти коментираха положително факта, че София, за разлика от България, има прогнози за развитието и рисковете на своята икономика.
Според тях обаче оценката за числото нови безработни е по-скоро оптимистична, защото затварянето на ресторанти няма да засегне само техните директни служители, а и много други сектори, свързани пряко с този бизнес: от производителите и вносителите на храни и напитки, през транспотиращите ги, складовете и борсите – сектора на логистиката, търговията на едро и дребно, банковите, счетоводните, адвокатските, почистващите, ремонтните услуги, фирмите за недвижимости, рентиерите.  Така числото е по-вероятно да бъде над 90 000 и до 100 000 нови безработни.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв