Свързани новини

24.03.2020 17:02

Купуваме 1 млн. теста, при нужда само от 14 хил.

Видян 2492 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мегаломанска заявка от 1 млн. теста за COVID-19 е направила България в рамките на обща европейска поръчка, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Така страната ни ще преизпълни плана с около 7000%, тъй като според световната практика  са необходими 2000 проби на 1 млн. души от населението. При формални 7 млн. човека у нас това прави 14 хил. теста. Според международните медии цялата европейска поръчка е за 1 млн. теста. Борисов твърди, че "лично" я е направил. Сега България има 6000 дарени и 500 платени от бюджета текста. При 4,7 млрд.лв. здравен бюджет.


Не е ясно и кога ще дойдат самите оперативно необходими тестове. Явно след епидемията или със сигурност поне след нейния пик. Но пък от месец имаме щаб. Какво той работи?  „Лично поръчах 1 млн.  теста, за да тестваме максимум населението, а не както е в момента - само на болни и с проява на симптоми", похвали се Борисов при инспекцията на неготовия Пернишки поток повече от месец, след като трябваше да бъде готов. "При доставката на тези тестове ще може да започне и широко тестване на повече хора, а не както е в момента само на болни и с проява на симптоми",  аргументира мегапоръчката той.


Остава отворен и въпросът доколко поръчаните тестове спадат към надежните. Дори и броят на отчетените за болни от коронавирус у нас подлежи на съмнение, тъй като тестовете имат погрешност. Според медиците в частните лаборатории  6 от 10 проби дават невярна информация, което е 60% погрешност.


Междувременно статистиката сочи, че там където има масови бързи тестове - Германия, Япония, Хонконг, Сингапур смъртността е под  1%.


„Защо правим 20 пъти по-малко тестове за коронавируса”, запита преди поръчката  Стефан Командарев, който е дипломиран лекар, макар и известен като режисьор. Той акцентира вниманието, че според световната практика се правят 2 хил. проби на 1 млн., а у нас едва 150 теста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.03.2020 12:10

    Ако не ги препродадат - добре. Кой ги сметна и как 14000бр.

  • 001 Anonimen 24.03.2020 18:04

    С тази поръчка за Гинес ли кандидатстваме? Защото Южна Корея с 77 милиона население е направила 200 000 теста! А и кой ще направи милион теста - то няма сестрички лепенка да ти сложат, не тест да ти направят.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Денят предвещава редица предизвикателства

Денят предвещава редица предизвикателства, които ще