Свързани новини

24.03.2020 09:25

Хаос и 200 000 на улицата заради Ангелкова

Видян 4238 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тоталната липса на адекватни мерки за повече от месец от момента, когато се разбра, че не само италианският, но и целият европейски туризъм е в катастрофа от страна на ресорното министерство на Николина Ангелкова, води до старт на вълна от изхвърляне на 200 000 души на улицата, а със семействата им това прави над половин милион българи – Варна и Бургас, взети заедно. Единствените, за които се погрижи министерств62ото са СИК и ВИС, на които даде година гратис на плажните концесии, които преди това им връчи, като върна мутренските времена от 90-те години 1 към 1. Сега България граничи на изток с 3 М по прякорите на босовете в съотношение 2:1 между групировките.


„Хаосът с предплатените пакетни пътувания в туризма продължава, въпреки надеждата, която даде на клиенти и компании с изказвания през последните дни ресорният министър Николина Ангелкова“, пише Труд. „Ваучери ще се дават само за пътувания, отложени в периода на обявеното извънредно положение, което е от 13 март до 13 април. За останалите пропаднали ваканции туроператорите все още имат задължение да връщат пари, въпреки че на всички е ясно, че са предплатили вече тези суми на доставчици у нас и в чужбина и няма откъде да ги вземат. Ако ваучерите са на стойност предплатената сума, вместо конкретна почивка с променена дата, клиентите могат да загубят, защото не е ясно дали цените на ваканциите ще останат същите след кризата. Никой и не гарантира, че няма да има фалити на доставчици. Или на туроператори“. Или хотели.


„Ако клиентът е платил за Турция, а иска да почива в Гърция за предплатената от него сума, това отново ще затрудни бизнеса. При ваучерната схема не е ясно и какво се случва с туристическите застраховки.


В сектора масово съкращават персонал!


Следващите седмици се очаква броят на безработните в туризма да расте.


Близо 200 000 пряко и косвено заети в туристическата индустрия могат да останат без работа заради от разпространението на вируса COVID-19. Това изчислиха ресторантьори, туроператори и хотелиери“, пише Труд. Към тях трябва да бъдат прибавени поне още толкова работещи в търговията, транспорта, земеделието, логистиката, складовете, ремонтите, строителството, които се издържат единствено и само от работата си за туризма ни – експортен отрасъл №1 у нас.


Повечето компании в сектора вече са пуснали в неплатен отпуск голяма част от служителите си, а други са съкратени заради тежката ситуация. Очаква се бум от безработни в туризма, които през следващите седмици ще се регистрират на борсата", категорични са от бизнеса.


Нужно е държавата да подпомогне компаниите с разсрочване на кредити, безлихвени заеми, данъчна ваканция, отпадане на административни такси и други, за да спаси индустрията, която допринася всяка година за 13-15% от БВП, алармират от сектора. Без тези мерки ще се наложи да се дадат не по-малки суми като обезщетения за безработни, категорични са от бранша“, пише Труд.


 

 

 



Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион