Свързани новини

23.03.2020 16:20

МВР следи за карантината чрез справки по ЕГН

Видян 3637 пъти | Коментари 12
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки полицай вече има възможност да провери дали гражданин е поставен под карантина. Това става с обикновена справка по ЕГН в национална база данни, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. По този начин униформените бързо могат да разберат дали човек, когото проверяват, би трябвало да си е вкъщи заради съмнения, че има коронавирус.


"Вече имаме система и национална база данни, в която всеки един полицай може да направи справка по Вашето ЕГН, за да разбере дали сте под карантина и дали трябва да се намирате вкъщи, а всъщност сте на улицата", обясни Маринов в понеделник пред БНТ.


Според него целта на изградените КПП-та при всеки областен град е да спрат безцелните пътувания, а не движението изобщо. През уикенда полицаите умишлено са пропускали повечето минаващи, защото хората имат нужда от време, за да се адаптират към мерките. От началото на новата седмица МВР задължително изисква попълнена декларация със заверка от работодателя, обясни министърът.


"Ще ви кажа какви са нашите притеснения – вследствие на всички мерки, които се взимат в Европа, много наши сънародници предприемат пътуване от държавите, в които работят и се прибират в България. Виждате, че ситуацията в тези европейски страни е доста по-сериозна, с много заразени. Искаме движението на тези наши съграждани да бъде ограничено в рамките на 14-дневната карантина", каза Маринов.


По данни на Националния оперативен щаб през последните две седмици у нас са се завърнали около 200 хил. души. Само за последното денонощие с полети са пристигнали около 15 хил. души.


Следим, но не четем съдържание


На този етап МВР не е започнало да прилага следенето на поставени под карантина по клетките на мобилните телефони, каза още Маринов. Тази мярка е разписана в новия закон за извънредното положение, който все още не е окончателно приет.


Според Маринов МВР няма да чете съдържанието от мобилната комуникация, а само ще използва данните, за да установява местоположението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да