Свързани новини

23.03.2020 17:50

Министрите и депутатите си вдигат заплатите, въпреки карантината

Видян 6917 пъти | Коментари 6
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



На фона на извънредното положение МС и НС няма да отлагат скока на доходите си, който е предвиден за 1 април. Припомняме, че от началото на следващия месец министри и депутати ще се радват на повишение заради отчетения от НСИ ръст на средната заплата  у нас. Според изчисления на инснтитута средният доход на българина за пръв път надмина 1300 лв. към края декември 2019 г. Над 88% обаче са под тази "среда", а след рецесията, която неминуемо ще донесе коронавирусът доходите явно ще станат по-малки. Напомняме, че НСИ си призна за допуснати грешки при изчисляването на БВП и нивата на икономически ръст за м.г. в доклада си пратен до Евростат, на който пък документ се крепи цялата статистика.

Така, въз основа на посочения от НСИ среден доход от 1300 лв., всеки депутат също ще взема това възнаграждение, умножено по 3 пъти или до 4248 лв, но и това далеч не е всичко. Към тази основа трябва да се добавят и 2/3 безотчетни бонуси върху заплатите. Участието в някоя  от комисиите в НС носи плюс 15%, а най-често депутатите са в 2 парламентарни комисии. Има разбира се и по 1% върху основната заплата за всяка една прослужена година. Така депутатските възнаграждения отиват на близо 9 600 лв. Междувременно стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са взели решение за даряването на 1000 лв. от месечните им заплати за борба с коронавируса. Защо се налагат дарения при над 4 млрд.лв. за здравеопазване за т. год. не става ясно. В Сърбия депутатите направо се отказаха от заплати.
Основната министерска  заплата пък се вдигна до 5 522 лв. Повишението важи също и за членовете на всякакви държавни органи, като например нищо не правещия СЕМ. Нагоре отиват и заплатите и на премиера, и на вицепремиерите, двама от които са „без портфейл”, т.е. не управляват пряко никого освен себе си, своите секретарки, ПР и шофьори.  Министър-председателят взема възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1, 6% от тази сума всяка година стаж. И заплатата отива към 9 000 лв.



 Напомняме, че същевременно НС отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 25.03.2020 10:24

    Всички противни гербаджийски свине са за гилотиниране ,че и доста от другите! " по делата им ще ги познаеш..."

  • 005 Anonimen 25.03.2020 08:52

    това е нагло безочие на властта,защо не вдигнат поне с 100 лв мин. пенсии,а те се самозабравиха в опиянението си....

  • 004 Anonimen 25.03.2020 06:10

    Наглостта край няма! При липса на държава и закони е така!А това което най-много липсва на нашият политически "елит" е морал.

  • 003 Anonimen 24.03.2020 12:11

    Вместо да бъдат съдени и разследвани, че доведоха и род и Родина до тотална катастрофа, за капак на потрошените милиарди непрекъснато си увеличават сами заплатите до западен стандарт. Защо не питат обикновените крадени българи дали изобщо трябва да получават заплати?!

  • 002 Anonimen 24.03.2020 00:31

    ще се размърдат ли богатите неграмотници да купят животоспасяващото лекарство авиган от Китай или само ще си броят грешните пари Заливат медиите с реклами на тъпи хранителни добавки.

RSS

Най-нови

MotoGP

Собственикът на Формула 1 иска да придобие MotoGP

Собственикът на Формула 1 Либърти медия ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне