Свързани новини

23.03.2020 14:34

Последствията от дългата карантина са по-опасни от коронавируса: д-р А. Мясников

Видян 3835 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Превод от руски: Гласове
Източник: kp.ru

 


Известният руски лекар и телевизионен водещ Александър Мясников разказва в интервю за „Комсомолская правда“ как може да бъде забавена инфекцията, кога пандемията от коронавирус ще започне да отшумява и какво трябва да правим, за да не заразим себе си и близките си.


Единствената мярка, която работи


Главният лекар на московската клиника №71 и бивш лекар на Кремъл, известният теледоктор Александър Мясников отдавна се занимава с опасни инфекции. През 80-те години е част от екипа на Мисията на Червения кръст в Африка и познава от първа ръка реалните последици от треската. Според него сегашният коронавирус не е от най-фаталните инфекции. Но подкрепя ограничителните мерки – самоизолация и карантина.


- При липсата на противовирусни препарати и ваксина срещу COVID, изолацията е единственото средство. Именно тази мярка помага да се предотврати разпространението на вирусната инфекция. Независимо дали става дума за грип или за коронавирус. Проблемът е, че вирусът не познава граници. Няма смисъл в едни градове и страни да се въвеждат карантинни мерки, а в други не. Това не работи. Мярката срещу всички инфекции е една: спиране на всички въздушни комуникации. Също като плъховете, разнасящи чумата и маларийните комари, днес самолетите разнасят вируси из целия свят. Така беше пренесена и Еболата. Затова ограничителните мерки са необходими. И те трябва да се прилагат синхронно в целия свят.

 
Трябва ли да следваме примера на Париж

 
- Трябва ли по примера на другите страни, както е в Париж или с въвеждането на комендантски час в италианските градове, строго да ограничим движението на хората по улиците? Смятам, че не. Просто защото в момента в Русия има по-малко от 300 болни (към 21 март). И за момента у нас не се наблюдава толкова сериозно разпространение на болестта, както в чужбина.

Една инфекция се смята за неконтролируема, когато броят на случаите се удвоява на всеки две седмици: 100, 200, 400, 800, 1600 и така нататък. В момента не сме свидетели на такава прогресия. Има дни, в които не се регистрира нито един болен. После изведнъж се явяват 30, после 4 души. Да, ще има известна прогресия. Трябва да сме наясно, че заразените са много повече от 200-300 човека, които или проявяват симптомите на заболяването, или просто са се обърнали към лекар. Освен това, има голям брой хора, които кихат и кашлят, но не се обръщат за помощ. Някои от тях се разболяват, други обаче не проявяват симптомите на болестта, затова броят ще нараства. Но това все още не е геометрична прогресия.

Трябва да имаме предвид, че COVID не е най-опасната инфекция. Аз непрекъснато казвам: трябва да балансираме. Да се държим като при тежък грип с висока смъртност. На пракитка коронавирусната инфекция е разновидност на остро респираторно заболяване (ОРЗ). Поразява болните с отслабен имунитет, а при възрастните може да засегне белите дробове. Но не е с много висока смъртност. Дори бих казал, че изобщо не е висока, ако трябва да сме точни.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.