Свързани новини

23.03.2020 13:03

Всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот: Гешев

Видян 2469 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ядосва ме бавната и страхлива реакция, всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот. Това заявява в интервю за "24 часа" главният прокурор Иван Гешев, пише "Епицентър". Основната тема в него е мерките по борба с коронавируса. "Някой депутат говорил, че щели да дойдат танковете. Какви танкове? Сигурно вече имаме само три и те работят, ако не вали! Обаждат ми се лекари от цялата страна. Продължаваме да не слушаме достатъчно експертите, които излагат живота си на опасност. Това, че говоря по този начин, е и защото аз не съм политик. Мен рейтинги и избори не ме засягат", изтъква Иван Гешев.


По отношение на мерките за справяне със заразата обвинител №1 е категоричен:


"Сега е моментът да се обединим и покажем най-добрите си качества като народ. Стотици хиляди са загивали за България по фронтовете или от глад и болести, но въпреки това сме възстановили държавата си. Сега не сме в такава ситуация, но кризата е пред вратата ни и се надявам да не сме закъснели. Това е отговорност на политиците и ги призовах да действат незабавно. Някои от тях не са осъзнали, че светът вече е друг и продължават все едно нищо не се е случило. Да мислят, че могат да извлекат политически дивиденти, да се позиционират за избори. А някои от политиците се държат като на пир по време на чума.


Въобще не разбират, че няма да съществуват на политическата карта, ако продължават така. Лошото е, че цената ще са прекъснати животи на българи. Трябва да се подготвим за най-негативните сценарии, за да можем да спасим колкото може повече хора. Това не направиха и допуснаха грешка, според мен повечето европейски държави и техните лидери.


Твърде много страх от политически и икономически последствия. Повече от седмица слушаме как във Великобритания животът си продължавал постарому, а какво имаме там сега - налагане на ограничения. Имаме късмета да сме след Италия и трябва да използваме всяка минута, за да се подготвим за това, което виждаме там, в Испания и в други държави от ЕС. Мисля, че почва да се осъзнава, но ме ядосва бавната и страхлива реакция. Защото всеки пропуснат час може да бъде платен с човешки живот. Някои продължават да говорят само за икономика. Чакат след края на здравната криза да яхнат политически неизбежните икономически проблеми, които предстоят.


Подсъдимият Прокопиев и той говори само за икономиката и цинично обяснява как щели да починат “няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора с различни други заболявания”. Вижте какво казва СЗО и информацията, която дава Националният оперативен щаб – младите също са в риск, а това променя пагубно приоритетите в тази криза. Единствено важното в момента е да се подготвим възможно най-добре, за да се спасят здравето и животът на максимално възможно повече българи, както и да съхраним държавата си.


Икономиката е важна, но в момента е на втори план. Разбира се, правителството и парламентът трябва да направят всичко възможно в тази криза за икономиката, бизнеса и за най-уязвимите социални слоеве от населението. Смисълът на ограничителните мерки е насочен и към минимизираме в голяма степен на щетите и на бизнеса, колкото и парадоксално да звучи. Без хора - няма бизнес, няма икономика, няма държава. Политиците трябва внимателно да начертаят планове за сега, но и за след кризата, когато икономиката ще е основният ни приоритет. Както казват японците - всяка криза е и възможност. Но трябва да сме умни, да планираме и да действаме като общност. Материалните неща се възстановяват, човешкият живот - не."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.03.2020 13:13

    Тръмп дава по 3000 долара на семейство компенсации

  • 001 Anonimen 23.03.2020 13:11

    авиган - таблетки 200мг - първи ден 2 х 1600 мг, от 2 до 5 ден 2х 600 мг. Трябва да се започне веднага след появата на грипоподобни симптоми. С повишено внимание при болни с подагра. Над 65 години - по-ниски дози.Правилно - защо се туткат и не купят лекарството, а и крият информацията за него

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей