Свързани новини

20.03.2020 19:50

Данаил Кирилов иска от Европа ограничаване на права на хората

Видян 11256 пъти | Коментари 7
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов пред бТВ.

„Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, заяви Кирилов.
По-късно пред народните представители правосъдният министър потвърди за изпратеното писмо като добави: „Процедурата е разписана в конвенцията и тя се използва от множество европейски държави. Не мога да ви дам точна статистика, не мога да кажа кои сме поред, но всички държави членки ще направят такава нотификация с оглед предприетите мерки“.
В Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) според член 15 съществува възможност в случаи на война или друга извънредна ситуация, която застрашава живота на нацията да има дерогация на някои права, ясно обяснено е и кои не могат да бъдат ограничавани. Така че като хипотеза няма съмнение, че държавите членки на Съвета на Европа имат формално основание да обявят такава дерогация.
„В момента обаче е абсолютно неясно какво точно е поискала България, защото то не е обявено. Прегледах сайта на министерство на правосъдието и не открих нищо по темата - не можем да видим тази нотификация, за която говори министър Данаил Кирилов. Това, че не е публикувана нотификацията може да се разглежда и като неизпълнение на чл. 14 от Закона за достъп до обществена информация, защото тя е от голям обществен интерес”, коментира пред Дневник адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правния екип на Програма Достъп до информация.
 "Абсурд е да обявяваш, че предприемаш реални действия за конвенцията в интервю. За какво се отнася тази дерогация, какво визира като основание - закона за извънредното положение, или към заповедите на министъра на здравеопазването”, добави Кашъмов.
Адвокат Николай Хаджигенов пък сподели пред Сашо Диков, че Законът за извънредното положение у нас е насочен срещу гражданите, а не срещу вируса.

 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.03.2020 23:04

    Споко, бе! Този е министър в дома за бавно развиващи се.Ти да им видиш Баш Бакана ...

  • 001 Anonimen 20.03.2020 21:52

    Какъв противен идиот е Барни Ръбала! Страда от най-тежката форма на олигофрения, но пък добре целува ръце!

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате