Свързани новини

19.03.2020 17:24

За колекторите няма спирачки и при извънредно положение

Видян 4112 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       "Колекторските фирми преминават към нов режим на работа, но няма да спрат да събират дългове", обяви пред БНР шефът на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова-Тодорова. „Освен, ако няма предписания на най-високо държавно ниво”, добави тя, визирайки, че досега не е имало.


 „Имаме готовност да проявим голяма гъвкавост и да предоставим възможност на потребителите за глътка въздух в това трудно положение“, каза Миткова-Тодорова. Тя обаче подчерта, че на първо място за тях е финансовият им интерес. „Но имаме и нашата отговорност, че икономиката ни трябва да продължи по някакъв начин да функционира”, посочи от името на бранша колекторът.


“Aпелът ни към българските граждани е да отделят, да има мисъл и към утрешния ден и все пак малко, но да успеят да погасяват задълженията си“, добави Миткова-Тодорова.


В същото време редица други реални сектори в икономиката са тотален колапс заради извънредното положение. Прогнозират се масови фалити на малкия и средния бизнес. Напомняме, че според  пакета от мерки при  извънредното положение за предпазване от COVID-19, които  минаха на 1-во четене в НС се предвижда: забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, кафенета, сладкарници и МОЛ-ове и др. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават само доставки на адрес, но редица обекти нямат дори такава възможност и те са принудени да затворят напълно. „150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март заради наложените карантинни мерки заради коронавируса”, прогнозират от Сдружението на заведенията. Заради затварянето на границите редица туроператори вече обявиха банкрут. "Не можем да прогнозираме дали изобщо ще имаме летен туристически сезон", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, чийто ресор генерира 13% от цялата икономика у нас.  


На този фон най-пострадали ще са именно редовите граждани, които губят всякаква платежоспособност, тъй като са в неплатени отпуски,  замразяват собствения си малък и среден бизнес или изобщо са останали без работа. В тези условия се очаква апелът на Миткова-Тодорова за погасяване на всякакви задължения към колектори и банки да бъде най-последна грижа.


"Не очакваме, освен ако няма някакви предписания на най-високо държавно ниво да прекратим на 100% своята дейност", каза шефът на Асоциацията, визирайки евентуални мерки в условията на извънредно положение.


Напомняме също, че мнозинството в НС отхвърли предложението на БСП за налагане на мораториум за срока на извънредното положение за битови плащания  - основният бизнес на колекторите- ток, парно, телефон и вода, както е в Италия. "Не предлагаме да се опрощават сметки. Това, което предлагаме, е да се спрат сроковете за изпълнение на договорите от страна на потребителите, т.е. тези сметки да бъдат разсрочени", подчерта преди гласуването на мерките срещу коронавируса  Крум Зарков от Левицата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Виктор Папазов 19.03.2020 21:52

    Виктор Папазов - икономист https://eurocom.bg/show/delnici/7648

  • 001 Тихомир Томов 19.03.2020 19:04

    Мерките трябва да предвиждат преди усещане за фатален край длъжниците да си платят и тогава успокоени да издъхват .......................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни