Свързани новини

19.03.2020 17:39

Закон със задна дата ще узакони незаконната министерска заповед - убиец за бизнеса

Видян 3503 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Закон със задната ще узакони незаконната заповед  (№ РД-01-124 от 13 март 2020 г., която затвори определени търговски обекти) на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, алармираха юристи, както и народни представители от опозицията. Това обаче ще стане едва с обнародването му идната седмица, ако мине без вето. След него ще се обнародва и заповедта и ще бъде ОК. Както 19’ вече Ви разказа въпросната заповед на Ананиев, представлява подзаконов нормативен акт, който дори още не е обнародван. Това трябва да се случи утре на второ четене в Народното събрание. Така подзаконовият нормативен акт на министъра на здравеопазването, който вече доведе до множество проблеми в бизнеса ще бъде вече правно допустим със закона за извънредното положение, който депутатите вчера разискваха.След това той трябва да бъде обнародван в Държавен вестник и тогава чак става задължителен. Докато това не се случи затварянето на определени търговски обекти е незаконно. Подобно становище изразиха и юристи. Повече от седмица (б.р. затварянето на обектите бе разпоредено миналия петък) управляващите погазват правните норми у нас. Както пък вече Ви разказахме множество търговски обекти не спазват разпоредбите на здравния министър и си продължават работа. Обикновено става въпрос за магазини собственост до приближени на властта бизнесмени.
В същото време незнайно защо управляващите решиха да изгонят журналистите по време на обсъждането и приемането на второ четене на Закона за извънредното положение.



Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък коментира, че новият закон наказва хората и им прехвърля отговорности, а правителството не поема никакви. Според нея в него има текстове, които са абсолютно неприемливи и показват, че дори в този момент, правителството не може да прави политика с грижа за хората. Според нея хората се натоварвани с допълнителни ангажименти, отговорности и наказания, а правителството и държавата не поемат никакъв ангажимент. Тя даде пример с предложението, според което държавата трябва да поеме 60% от заплатите при опасност от уволнение на хора, което според нея е добро, но в закона нямало нито дума за това. „Там е записано, че при неплатени отпуски работодателят, а не държавата, е длъжен да плати 50% от заплатата. Това обещание за поемането на 60% от заплатата от държавата в този закон го няма. Управляващите още обещаха, че ще удължат срока за плащането на битовите сметки с един месец, но също липсва такъв текст. Поредното голо обещание, за което ще чакаме“, коментира Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.03.2020 23:52

    Този бюджетар е непригоден да взима отговорни решения в областта на медицината. Това компроментира всичко до тук

  • 001 Anonimen 19.03.2020 20:43

    Целият му трудов стаж на Ананиев е на държавната ясла. И на пределна възраст го сложиха на място, за което няма никаква компетентност и знания. Единствено възможно обяснение е да източва успешно здравната каса и да унищожава здравеопазването в полза на частните болници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни