Свързани новини

18.03.2020 18:11

Кой разбира, че ще дават 5 г. затвор за фейкове за коронавируса

Видян 2529 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Главният прокурор Иван Гешев поиска държавата да вземе още по-радикални мерки в борбата с Covid-19. В интервю за Nova той предложи въвеждането на вечерен час, както направи Сърбия и контрол на движението в големите градове.  За пореден път той призова депутатите да променят възможно най-бързо законодателството, за да може да има „адекватни наказания” за разпространението на фалшиви новини. Според него в момент на криза, какъвто бил този, подобни новини могат да засегнат цели сектори на икономиката. Гешев уточни, че вече има образувани дела за подобни престъпления. „НС трябва да повиши наказателната отговорност", настоя той.Така и не е ясно обаче кой и по какви критерии ще определя кои новини са „фалшиви”. СБЖ и ред медии решително протестираха срещу поредния опит за цензура, постлана с добри намерения.



   Припомняме, че депутатите от ГЕРБ откликнаха на призива на Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, „с които се всява паника”. Който разпространява невярна информация за заразителна болест, ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба.



 Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието се увеличава на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв. От СБЖ вече се обявиха срещу  срещу подобни наказанията за журналисти.



 Напомняме, че само в рамките на 5 дни шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски на 4 пъти даде доказано невярна информация по важни въпроси свързани с коронавируса. Последно - че в Китай са направени 40 000 теста за К-19, когато всъщност са 320 000 и имаше 80 000 заразени. Дали и той ще бъде ли  понесе съответната отговорност и ще бъде осъден по новия закон?



 „Ние сме в състояние на война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще дадем”, аргументира се Гешев преди гласуването в парламента.
Всички санкции са записани в проекта на Закон за мерките по време на извънредното положение, депозиран в НС. В същото време самите депутатите нарушават абсолютно всички препоръки на щаба. В сряда малцина бяха народните представители с маски. Освен това те не спазват правилото, което забранява струпването на голямо количество хора на едно място, както и дистанцията помежду си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.03.2020 10:02

    Всички действия и непремерени, а може би добре премерени, словесни брътвежи доказват, че наистина трябва да има контрол на гл.прокурор. Каквото за всички това и за него, иначе прилича на нещо много страшно....

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния