Свързани новини

18.03.2020 13:50

НАП не изключва брояча на лихвите, но уж отлагаме плащане на данъци, не е ясно по кой документ местят за юни годишните декларации

Видян 2615 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тоталната правна некомпетентност на властта в условията на извънредно положение, призната от всички подготвени юристи, е особено тежка в областта на икономиката, защото там резултатите ще бъдат много по-дълготрайни от сезонната епидемия.


Държавата гордо обявява, че отлага плащането на „някои данъци“ – неизвестно точно кои и в каква степен, но документ липсва, а НАП не изключва брояча на лихвите по забавяне.


Още по-интересно става с годишните декларации. Обявава се, че се отлагат до юни, но липсва официален регламент в документ.


Това е изключително странно на фона на ясните документи в другите държави – дори артистичната Италия, където от Ден Първи всичко обявено се казва тогава, когато е надлежно и законово издържано разписано в съответните документи.


Неясно остава по какъв критерий Българската банка за развитие ще разпредели 500-те милиона, които държавата анонсира, че ще й даде за 2 „направления“ – гаранции пред търговски банки и средства за изкупуване на дялове от закъсали фирми. Кои банки и кои фирми?


По отношение на кредитната политика, досега единствено Първа инвестиционна банка е посочила ясно и точно какви облекчения дава на своите клиенти. Централната ни банка си отдъхва и почива, вместо да даде ясни указания на сектора по отношение на кредитни ваканции и други актуални проблеми. Интересно е дори кредитните карти и ипотеките дали ще бъдат облекчени или това ще се отнася само за потребителските кредити с по-високите им лихви, ако се приеме подобна мярка. А какво се случва с бързите кредити с техните мега лихви?


Националният щаб дори не се сети за тях при обявяването на обектите, които оставя отворени. За магазините за играчки Джъмбо – предимно китайско производство от времето на първоночалната неустановена зараза, за чуковете на Баухаус и Практикер и други чужди нехранителни вериги не забрави.


В същото време, Сръбската централна банка обяви, че налага 90-дневен мораториум по погасяването на банкови заеми и лизингови договори от физически лица и фирми, за да помогне на хората и компаниите да се справят с последиците от пандемията от коронавирус, предаде Дневник.


По същата причина основният лихвен процент в страната вече бе понижен с 50 базисни пункта до 1.75%.


Замразяването в плащанията по кредити ще е поне за три месеца, но ако фирмите и хората изрично поискат да се възползват от тази мярка.


Премиерът Ана Бърнабич предупреди, че тази година икономиката едва ли ще постигне планираните 4% растеж. От неделя в страната е въведено извънредно положение, граници, училища и университети са затворени, на хората е препоръчано да работят дистанционно.


В помощ на здравните работници  в Сърбия заплатите им са повишени с 10% и за всички пенсионери ще има еднократна допълнителна помощ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 кочина 19.03.2020 20:54

    Ами нали за това шефката на НАП е любимка на масона Горанов и при всичките скандали, не само, че я пази, а увеличи драстично заплатата и гарнирана с бонуси

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни