Свързани новини

18.03.2020 12:12

ДПС: Работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск на 6 групи уязвими хора

Видян 1523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск на 6 групи уязвими хора. Това каза председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на обсъждането на Закона за мерките по време на извънредно положение, предаде Фокус.

„Няма по-надежден и по-ефективен начин от социалната изолация да се справим с този проблем. Тази идея минава през почти по-голямата част от текстовете на законопроекта. Другият принцип е, че всички мерки минават през законодателни решения. Нашият председател г-н Карадайъ миналата седмица, когато се установяваше извънредното положение, заяви, че дори и в условия на извънредно положение, парламентът е конституционния орган и България продължава да бъде парламентарна република. Това означава, че всички законодателни решения минават през Народното събрание“, допълни още Адемов.

По думите му общата философия на законопроекта е разположено в полето на солидарността. „Тъкмо в полето на солидарността трябва да се споделя отговорността между държавата и нейните институции, като започнем от фондовете на ДОО, от НЗОК, минем през държавния бюджет и не на последно място през европейската солидарност, да търсим споделяне на отговорност между държавата, работодатели, работници и служители и европейска солидарност“, изтъкна Адемов.

Председателят на Социална комисия уточни, че когато става въпрос работодателят да възложи ползването на платения годишен отпуск, има и реципрочна мярка. „Тя е за бременните и напреднал стадий инвитро. Реципрочната мярка е за шест групи уязвими лица, които в условия на криза могат да поискат от работодателя ползването на платен годишен отпуск и той няма право да им откажа. Аз си позволявам да предложа към тази мярка и работниците и служителите, които са на възраст над 60 години. Те са уязвимата група и биха могли да се възползват от това право да ползват платен годишен отпуск“, коментира още д-р Хасен Адемов.

Според него най-важното решение е за компенсиране доходите на работниците и служителите. „Обезщетенията при преустановяване на работа. Едната хипотеза, когато предприятието е в списъка. Тук не е отбелязано, но трябва да се отбележи кои са дейностите и предприятията, които ще бъдат затворени. Когато това е така, законопроектът предлага работници и служители да имат право на обезщетение 50 % от брутната работна заплата“, каза още Адемов. Според него няма нужда от този текст и посочи, че другият подход е да се компенсират с 60 %.


 


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.