Свързани новини

18.03.2020 11:34

Турция взема драстични мерки срещу разпространението на Ковид-19

Видян 2536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Tурският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да обяви днес нови мерки за борба с коронавируса в страната. Преди това президентът ще председателства заседание, посветено на проблема.


Заседанието се свиква на фона на усложнената от епидемията на коронавируса ситуация в страната. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи, че е починал първият заразен с коронавирус пациент. Само за едно денонощие заразените с Ковид-19 скочиха двойно и станаха 98 души, посочи още министърът.


Вниманието на здравните власти се насочи към завръщащите се хиляди турски граждани от религиозно поклонение в Мека, наречено умре, посочва БТА. 


Един от заразените с Ковид-19 се оказа завърнал се с първата група от поклонение. Той бе поставен под карантина още на летището при пристигането в Анкара. Позитивна се оказа и жена, в която бяха установени симптоми на корованирус след като се завърнала от Мека.


По данни на здравните власти около 10 хиляди поклонници са поставени под карантина в Анкара и в Кония.


Карантинираните се настаняват в студентски общежития в Анкара и в град Селчуклу, област Кония. Твърди се, че мнозинството от завърналите се до момента поклонници са от района на Кония. Самолетите директно кацали на летището в Кония и оттам с автобуси, за които се твърди, че са дезинфектирани, а шофьорите със защитно облекло, били откарвани в общежитията под карантина.


Съседната на Кония област Кайсери също бе поставена под карантина.


"Тези дни вероятно ще бъдат най-рисковите в борбата срещу новия коронавирус, тъй като около 21 хиляди души от т.нар. "група с повишен риск" се завръщат на групи в Турция от поклонение в Саудитска Арабия. Рияд преустанови всички международни полети, но кой знае защо разреши на 21 хиляди турски граждани да се се завърнат в страната, макар че в Саудитска Арабия има заразени с коронавирус", коментира колумнистът Фатих Алтайлъ от Хабертюрк.


Увеличени са центровете за тестване на Ковид-19 - след Анкара и Истанбул, центрове са разкрити в Измир, Адана, Бурса и Самсун. Към действащите шест центъра имаме готовност да разкрием нови във всичките 81 окръга на страната, посочи проф. д-р Азап от специализирания научен съвет за борба срещу Ковид-19.


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци