Свързани новини

17.03.2020 14:13

Има и екипи, и екипировка във 2-ра градска: БгЛекарски съюз

Видян 1774 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Грешка в комуникацията. Организационно неправилно изтичане на информация“. С тези думи д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз обясни пред БНР причината за напрежението във Втора градска многопрофилна болница в София.


Както 19 минути пръв написа още миналия вторник, КРИЛО от нея с 50 легла ПРИ НУЖДА може да бъде преоборудвано в инфекциозен изолатор. Преди да се наложи това евентуално, София има 200 други легла, а лежащо болните с коронавирус в цялата страна са малко повече от 20 при 81 заразени към 14 часа този вторник.


"Има над 540 екипа. Всички предпазни средства са подготвени. Базата е подготвена. Имаме уверението на директора на болницата, че ще могат да подсигурят персонал за работа със заразени с Covid-19", заяви д-р Меджидиев.По негови думи всеки лекар в екстремна ситуация може да работи с такива болни.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с ръководството на Втора градска болница заради създалата се ситуация. „Очевидно комуникацията не е била на нужното ниво между ръководството и самите лекари“, заяви тя.


По нейни думи сред обсъжданите варианти е да бъде отворено едно отделение с 10 легла, което да има възможност да работи с отделен вход. Тоест, бройката е намалена, за да няма вълнения на медицинския персонал.


Напомняме, че именно Втора градска е болницата на сестрата на премиера. Тя обаче напоследък работи в частна клиника.


През последните години болницата е обект на засилени инвестиции и грижи, както и останалите общински здравни заведения, в които не само се инвестира в модерна техника, но и се дават допълнителни възнаграждения, особено на медицинските сестри, за да бъдат задържани при ниските иначе заплати, определяни от държавата.


Според Николина Колева - лекар специализант във Втора градска болница трябвало да се помисли за някои неща: тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия, а при тях такова отделение няма. Имало само трима реаниматори, които са на график, а за инвазивна вентилация разполагали с два апарата.Колева заяви, че не е ясно колко време ще продължи обстановката и посочи, че персоналът в болницата е предимно застаряващ.


"Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън", твърди Колева.Шефът на белодробното отделение е уверил, че има пълна готовност да се приемат болни в случай, че има достатъчно хора.


„Няма да се приемат болни, докато болницата няма капацитет и възможност за това“, категорична бе Фандъкова. Тя обясни, че идеята е била да се подготви болницата като резерв. „Ситуацията е динамична, никой преди това не е работил в условията на коронавирус“, обясни кметът. И отново подчерта, че трябва да бъде сигурно, че когато се приеме болен, отделението ще има целия необходим капацитет, екипи и оборудване.


Фандъкова обясни, че на срещата е станало ясно, че защитните облекла са осигурени. Очевидно има лекари, които много искат да продължат да работят само така, както са работили досега, но ясно е за всички, че ситуацията е нова и че всички „трябва да имаме готовност да променяме в движение организацията“, посочи кметът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.03.2020 08:19

    Руската филоложка и тя като шефа си пожарникаря действат крайно преди да мислят за последствията. Работещите лекари ясно казаха, че болницата няма никаква готовност с апаратура и изолация - 1 тоалетна на цял етаж! Кога ще се осмелят да превърнат някоя частна болница за прием на вирусоносители, или те са само за източване на нашите пари?!

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!