Свързани новини

16.03.2020 19:53

Отказали сме обща ЕС-поръчка на маски и облекла антивирус: Официално

Видян 6958 пъти | Коментари 6
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спекула? Дефицит? Кой ги образува? Българските власти не проявиха интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по общата обществена поръчка на ЕС, стана ясно от брифинг на ЕК в понеделник, предаде Свободна Европа. Страната ни даде заден с ясното разбиране, че в апткетите у нас има масов недостиг на въпросните стоки, а само преди месец Държавният резерв дори пусна поръчка с цел да разпродаде каквото е останало. В складовете отдавна няма достатъчно или изобщо нито хирургически, нито маски с филтър, ръкавици, екипи, съобщи по-рано 24 часа. Защитни облекла тепърва започват да се кроят и шият.


  В неделя ЕК дори въведе режим за износа на маски и защитно облекло извън ЕС, но въпреки всичко въпросната обществена поръчка беше бойкотирана от 5 страни-членки от общо 20 включени. В нея не са проявили интерес да участват: България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия.


От правителствената информационна служба обясниха, че първо ще направят проверка на случая и тогава ще отговарят на въпроса защо страната ни се отказа от общата покупка, сочи отговор до Свободна Европа.


Решението за обществената поръчка на Брюксел беше взето в края на февруари, след като здравните министри в ЕС бяха свикани на два пъти, за да обсъждат нуждите си за справяне с епидемията. Тогава се прецени, че заедно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни оферти. Говорител на комисията съобщи, че е приключило набирането на предложението за доставка на медицински маски и защитно облекло и в момента те се оценяват преди да се пристъпи към подписване на договорите за доставка.


Очаква се да бъде обявена и обща обществена поръчка за тестове за коронавируса, както и за обдишващи апарати, които са необходими за най-тежко болните пациенти, в т.ч. и у нас.  "Нямаме апарати", размаха ни пръст и ни се скара, сякаш това е по наша вина шефът на ВМА и Щаба по коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Все още не е ясно какви количества и кои държави кандидатстват за доставките за тях.


Припомняме, че само броени дни преди у нас да бъде регистриран първият заразен с COVID-19 и преди да бъде обявена извънредна ситуация, от Държавен резерв и военновремени запаси (ДРВЗ) бяха обявени за продан жизнено важните апарати, нужни в момента за спасяването на човешки животи, пише Фрог. Това се случи именно в дните, когато вече е било  известно, че епидемията има глобален мащаб 14-18 февруари. Парадоксалното е, че в държавата, в момента нервно се обсъжда откъде и как да се купят, но дава и заден за прочъчката на Брюксел. На 14 и 18.02.2020 г. когато е разгарът на епидемията в Европа на страницата на Държавния резерв са публикувани обяви  за продажба на медицински стоки, които се продават чрез посредничеството на лицензирани стокови борси. Продават се: апаратура, лекарства и консумативи на няколко пъти. Оправданието е, че наличното по складовете на резевра било старо и негодно. Щом са работещи в провинциалните ни болници, при това насред световната епидемия няма оправдание. Става дума за същото оборудване, което се ползва в клиниките в момента и след като е обявено за продан срещу сериозни пари, то се предполага, че ще послужи още.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 17.03.2020 12:11

    12h БЪЛГАРИЯ НЕ САМО ЧЕ УЧАСТВА В ПОРЪЧКАТА,НО И ПРЕДЛАГА ДА УЧАСТВА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО И.ЛЕВОРЪКОТО КОМУНЕ ДА НЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ФАЛШИВИ НОВИНИ

  • 005 Anonimen 17.03.2020 09:30

    защо нашите ..действат все негативно срещу народа-отказ от маски от ЕС,разпродали на безценица обдишващи апарати,в аптеките няма нищо да се купи среу вируса-това си е умишлено унищожение на народа-уж вземали "мерки"......

  • 004 Anonimen 17.03.2020 08:56

    Не случайно за тези 10 г населението намаля с над 2 милиона.....крадене от всичко и всеки!!!

  • 003 Anonimen 17.03.2020 08:47

    Е, как защо?! Каква е далаверата в обща поръчка? Как Бай Ганю ще докопа келепира в обща поръчка, той ще върти-суче, ще плати двойно, но и ще открадне още повече! Дано се задавят, нямат никакъв срам и грях лицемерите - ще отказват предпазни средства, а после затварят цялата държава! Най-после си го постигнаха!

  • 002 Anonimen 17.03.2020 00:07

    нашите управници не знаят езици и сигурно не са разбрали за поръчката, при Ананиев работят неграмотни лелки, но отлично платени. Сигурно са получили оферта, но са я хвърлили в кошчето. Отделно са като марокански скакалци - до каквото се допрат го опасват до сламка.

  • 001 Anonimen 16.03.2020 20:50

    При общата поръчка не могат да крадат, а управляващите са свикнали от всичко да лапат. Защо наложиха извънредно положение като в аптечната мрежа липсват маски и дезинфектанти?! Тотално объркани и неграмотни хора с уникално високи незаслужени заплати

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.