Свързани новини

16.03.2020 17:23

ЕК предложи 30-дневна забрана чужденци да пътуват в ЕС

Видян 1998 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврокомисията предлага 30-дневна забрана чужденци да пътуват в Европейския съюз.


"Колкото по-малко се пътува, толкова повече може да бъде сдържан вирусът. (...) Предложих на държавните глави и правителствата да въведат временни ограничения върху пътувания в ЕС, които не са жизненоважни", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Тези ограничения би трябвало да са в сила за първоначален период от 30 дни, но може да бъдат удължени при необходимост", предаде Дневник.


Инициативата на Еврокомисията трябва да бъде одобрена от Европейския съвет - правителствата на ЕС-27. На съвместна пресконференция по повода Фон дер Лайен и председателят на Съвета Шарл Мишел коментираха, че вече са обсъждали този въпрос и очакват официалното одобрение утре.


Изключения ще се правят за постоянно живеещи в ЕС, роднини на европейски граждани, дипломатите, лекари и учени, които работят по кризата с коронавируса. За да бъде ефективна, мярката трябва да бъде приложена и от четирите държави, които са асоциирани членове на Шенген, но не са част от ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.


Другата предложена от ЕК мярка е създаването "бързи ленти" за транспорт на медицински стоки, нетрайни стоки - като храните, и спешни услуги.


По-рано източници на агенция "Ройтерс" съобщиха, че се обсъжда такова предложение, но само за Шенгенската зона. България не е част от нея, Великобритания и Ирландия също. Участват 22 от 27-те европейски държави и четирите, споменати по-горе. В този вид предложението би забранило и на българи да пътуват в страните-членки на ЕС и на Шенгенското споразумение.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален