Свързани новини

16.03.2020 14:42

КНСБ: Държавата да сложи пределно допустими цени на дезинфектантите

Видян 1866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата да сложи пределно допустими цени на продуктите, които са необходими за ограничаване на коронавируса, поне на дезинфектанти.


Това поиска лидерът на КНСБ Пламен Димитров в началото на средата на представителите на синдикатите при президента Румен Радев, предаде 24 часа.



Димитров разказа за спекула с цените на дезинфектантите. Самият той си си купил от магазина 50 мл гел за 13 лева, а от фирма му се обадили и му разказали, че са им продали 1 литър дезинфектант за 900 лева.


Това е безумие, което трябва да бъде ограничено час по-скоро, призова той. Според него това може да стане, като се осигурят продуктите от държавата - и спирт, и дезинфектанти, и се възложи с обществена поръчка на определени фирми да ги разпространяват, които да гарантират приемливи цени. Предпазните средства и дезинфектанти трябва да бъдат осигурени не само за болниците, но и за транспортната система, както и БДЖ, призова Димитров. И поиска да бъдат гарантирани доставки, защото те или липсват в мрежата, или са на високи цени.


Хората са най-голямото богатство, затова трябва да помислим какво следва след кризата, как да помогнем за запазване на работни места, запазване на сектори в икономиката и на най-засегнатите българи, които са на ръба по отношение на доходи, призова президентът Румен Радев.


Синдикатите адмирирали усилията и подкрепяли по всякакъв начин работещите на първа линия медицински специалисти и настояха здравния министър Кирил Ананиев час по-скоро да консултира с тях начина, по който ще се изплащат допълнителните възнаграждения, определени от правителството. Те трябва да бъдат гарантирани за времето на действие в такива екстремни ситуации, а не само в извънредното положение, защото не съм убеден, че пикът ще премине толкова бързо, каза Димитров.


От КНСБ са пратили на социалния министър Деница Сачева вижданията си за промяна на Кодекса на труда. Държавата да гарантира плащането на брутно трудово възнаграждение на работника от 60% за срока и на извънредното положение и след това, искат синдикатите. И останалите 40% да бъдат задължение на работодателя, който да може да ги плати и след това, да има гъвкавост за 1-2 месеца. За да се гарантира на работниците, че ще могат да си хранят семействата, обясни Димитров.


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион