Свързани новини

16.03.2020 17:43

Държавата разпродаде дихателните апарати преди месец

Видян 4341 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 "Нямаме апарати" размаха ни пръст и ни се скара сякаш това е по наша вина шефът на ВМА и НОЩаба по коронавируса ген. Мутафчийски. Всъщност, София има, но не стигат извън нея. Премиерът се опитам да измоли от Русия.


 „Апаратите за обдишване са дефицитна стока в Европа в момента, а процедурите им за доставка - тромави и това създава проблем”, заяви Мутафчийски. В същото време се оказа, че само броени дни преди у нас да бъде регистриран първият заразен с COVID-19 и преди да бъде обявена извънредна ситуация, от Държавен резерв и военновремени запаси (ДРВЗ) са продадени жизнено важните апарати, нужни в момента за спасяването на човешки животи, пише Фрог. Парадоксалното е, че държавата ги е продала на безценица, а в момента се нервно се обсъжда от къде и как да се купят. Оправданието е, че били стари. Щом са работещи, при това насред световната епидемия няма оправдание. Това е престъпление на властта. „Появи се дарител, който пожела да е анонимен с амбицията да купи над 150 апарата и да ги дари на здравната система. Аз му пожелах успех да ги намери", каза Мутафчийски в петък.



През стоковата борса ДРВЗ разпродаде апаратура, лекарства и консумативи на няколко пъти в средата на февруари. Сред разпродаденото имущество са и апаратите за обдишване, които са особено нужни към днешна дата, за реанимационните екипи, които се готвят да посрещнат вълната от заразени с опасния вирус хора.
На 14 и 18.02.2020 г. когато е разгарът на епидемията в Европа на страницата на Държавния резерв са публикувани обяви  за продажба на медицински стоки, които се продават чрез посредничеството на лицензирани стокови борси. Това се случи именно в дните, когато вече е било  известно, че пандемията има световен мащаб. 



В сайта на ДРВЗ  се виждат подробните списъци със стоки, единичните им цени, бройките и от кой регионален резерв се изтеглят. В 1105 позиции се откриват много медицинска апаратура и консумативи, от които, на фона на пандемията, никой трезвомислещ човек не би допуснал да се лиши. Някои от тях са именно така необходимите в съществуващата пандемична обстановка  апарати за белодробна вентилация и изкуствено дишане. Другият списък, от по-рано, съдържа 26 позиции на различни лекарства. Сред тях има и такива, които всеки, преболедувал някога грип знае, че се потребяват точно в сезона на гриповете, за които на 29 февруари ген. Мурафчийски каза, че са „дори по-опасни от коронавируса”.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Петров 17.03.2020 08:08

    Ще направят една поръчка за 70 мильона, а PR-a ще ги педставят като спасители.

  • 001 Anonimen 17.03.2020 00:18

    ами г-н гешев да се заеме с този въпрос, доста по-важен е от фалшивите новини, с които е решил да се бори!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за