Свързани новини

16.03.2020 09:43

1000-кратно разминаване на зам.-министъра за леглата в изолатори

Видян 5756 пъти | Коментари 7
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Има 700 хиляди легла и още толкова могат да се осигурят за прием и грижи на пациенти”,  обяви по БНР зам.-здравният министър и бивш шеф на НЗОК Жени Начева. По думите и те могат да станат 800-900 хил.  Собственото и министерство обаче  я опроверга. 


 От МЗ посочиха, че всъщност става дума само за само 700 легла, които има възможност да бъдат удвоени. Оказа се, че Начева, която е най-високопоставеният здравен специалист при министър-счетоводител преувеличи реалния капацитет на материалната база с 1000 пъти.
Напомняме, че преди 2 г. тя по същия начин беше обявила, че тогавашният шеф на НЗОК проф. Камен Плочев лъже в твърденията си, че дълговете на България са 271 млн. лв. пред чужди болници за лечение на наши граждани. Тогава Начева заедно с финансовия министър Владислав Горанов обявиха, че Касата дължи едва 7 млн. и 600 хил. лв. Накрая се оказа, че прав е именно проф. Плочев с 271 млн.лв. Тези факти бяха извадени от Сашо Диков, чийто коментар по този повод гласеше: „тотални сбърканяци”.



  Липсата на легла, разбира се, се дължи на масовото закриване на инфекциозни отделения по областните болници в страната, които правителството най-сериозно смяташе изобщо да ликвидира, заедно с малките регионални болници, ако са на загуба. Текущата обстановка нагледно сочи: оказа се добре да не се стигна до там. Сега от всички легла, с които разполагаме 1/3 са в София.



  Не отговаря на истината твърдението на шефа на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, че "нямаме апарати" за обдишване. Апарати има в София, но вина да ги няма достатъчно извън столичната общинска болница носи само МЗ, което получава през последните 3 г. с по 500 млн. лв. повече от предишната година, но не отделили средства за аспиратори.



 Освен това от 1,5 г. се обяснява как на медицинските сестри ще им се вдигнат заплатите, но без резултат. Едва сега, при кризисни обстоятелства те евентуално ще получат въпросните 1000 лв., които им бяха обещани от извънредния щаб.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 18.03.2020 07:44

    Тази жена е опасна. Коли и беси в МЗ както намери за добре. Изгони доказали се кадри и назначи стадо лумпени, които нищо не разбират от здравеопазване. Същото направи и с директорите на болници. Резултатите - ТО Е ЯСНО.

  • 006 Anonimen 17.03.2020 15:15

    Това недоразумение нямаше да го държат толкова време на отговорен държавен пост, ако не лъжеше нагло, за да оправдава назначилите я властници!

  • 005 Anonimen 16.03.2020 20:44

    При тотална липса на консумативи за население и персонал нашите управляващи са отказали да се включат в обща поръчка на ЕС, което е потресаващо. Единственият логичен отговор е, че са свикнали да крадат от всичко и всеки и сега в мораториум на обществени поръчки ще стават големи далавери за сметка на психясалия го народ

  • 004 Дедо Мето 16.03.2020 18:39

    Простотията не трябва да се използва за управление на държавата. Носи само вреди.Както казва Боко - много луди в ГЕРБ и неграмотни.

  • 003 Anonimen 16.03.2020 16:55

    Борисов е издигнал слугинажа и неграмотността в култ. Всичките му министри барабар с Цвета Караянчева са пълни неграмотници, непрекъснато ни шокират с лъжи и липса на елементарна обща култура. За това няма никакво доверие в институциите, а НС произвежда безумни лобистки закони в интерес на определени частни бизнеси и в ущърб на изчезващото бедно население

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион