Свързани новини

16.03.2020 09:25

10 живота на ден губим у нас от „обикновен” грип

Видян 3183 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Между 150 хил. и 400 хил. души на година се разболяват  от простудни и респираторни заболявания в България, отчете преди време главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, част от щаба на г-н Мутафчийски. По думите му болните от „обикновен” грип средно са от 200 и 400 хил.



 Кунчев уточни, че грипните епидемии са доста различни като интензитет. „При по-слаби интензивни за един сезон се разболяват между 150-200 хиляди души. При много интензивните достигат почти милион”, посочи той. Най-внушителна обаче е статистиката  при пикови стойности. „Само за 3-4 седмици на грипната епидемия може би около 300-400 хил. българи ще заболеят”, заяви инпекторът през 2018г.



 Сезонният грип има сравнително ниска смъртност - 1.1%, но е далеч по-заразен и всяка година от него умират 500 хиляди души по света.
Между 2000 и 3000 души всяка година у нас си отиват от пневмония след усложнение от грипни заболявания.  Дори при 1 500 смъртни случая за 1 г. това означава по 5-ма погинали от „обикновен” грип на ден, през сезона- пъти повече. Средните стойности, разбира се, са разделени за всички дни от годината. При максималните 400 хил. болни за 1 година, по 15 загиват по време епидемията от „обикновен” грип. Статистика сочи, че от забляването  всяка минута в света умира по 1 човек.
Припомняме, че т.г. превалиращият щам в България е от групата тип Б. В началото на март вече втора грипна вълна завладя страната ни, докато треперим от коронавируса. Преди само 2 седмици здравните власти обявиха, че грип Б може да е дори по-опасен от короната.
„Коронавиръст е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса“, каза в интервю на 29 февруари за предаването Тази събота проф. Проф. Венцислав Мутафчийски , шеф на ВМА и председател на опиративния щаб за ограничаване на разпространението на новия вирус.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Български лекар 16.03.2020 16:31

    Пази боже да се бори с епидемии хирург, пък дори и професор, и генерал...а пък да те оперира епидемиолог, дори и доцент...а може и микробиолог, професор разбира се, от само себе си...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва. На това