Свързани новини

13.03.2020 11:01

ДПС: Да не отнемат и ограничават основни права и свободи на гражданите

Видян 1601 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подкрепяме предложението за извънредно положение - в условията му е недопустимо противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна във връзка с предложението за извънредното положение, предаде Фокус.



"Ние от ДПС ще подкрепим решението за въвеждане на извънредно положение. Когато става въпрос за защита живота и здравето на хората, от първостепенно значение е да се предприемат и въведат всички мерки за запазване здравето и живота на всеки един човек. Това изисква не само приемане на решението, но и конкретни планове за действие, които да се изпълняват при гарантиране на конституционните права и свободи", каза още Карадайъ.


Той посочи, че ДПС ще подкрепи мерките срещу коронавируса. "Предложението на правителството е навременно и правилно. Конституционно е правомощията на Народното събрание да обяви извънредно положение въз основа на предложенията на МС. На извънредното заседание на Председателския съвет и тук в зала чухме от ген. Мутафчийски и от министър-председателя информация за фактическата обстановка, както и необходимите мерки, включително и гаранции за спазването на констицуионните права на гражданите. Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение и прилагане на извънредни мерки има гаранционен характер. Легитимната Конституционна цел на въвеждането на такъв извънреден режим на функциониране на конституционната система е да защити и съхрани конституционния ред. Сега се обръщам към всички български граждани: трябва ясно да се подчертая, че приемане на решение за обяваване на извънредно положение означава, че и Народното събрание означава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт- Недопустимо е противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите в условията на извънредно положение", уточни още Карадайъ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион