Свързани новини

12.03.2020 16:53

Няма основания за паника: Кметът

Видян 1675 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Кметът Йорданка Фандъкова заяви пред Столичния общински съвет:
„Най-важно е да бъдем отговорни и добре организирани, това е и начинът да покажем на практика на хората, че трябва да са спокойни и да не изпадат в паника, защото в такива ситуации тя е най-лошият съветник, като в същото време да сме дисциплинирани.
На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.
Ситуацията е динамична, затова моля да е ясно, че говорим за ситуацията в момента.
На територията на града са лабораториите, които изследват, както пробите от София, така от страната. Аз лично съм в контакт с директорите на всички големи болници в София, в които има инфекциозни отделения, които присъстват при нужда и на заседанията на софийския оперативен щаб. Това ни дава възможност да действаме оперативно и с всички възможности, които имаме заедно, както и да указваме помощ и съдействие  на държавните болници при необходимост.



При обявяване на първите два случая в София на заразени с COVID-19 първата ни задача беше да подпомогнем болница Пирогов в мерките по дезинфекция. По молба на директора изпратих екипи с 5 машини за дезинфекция, с които се обработваха отделенията. Целта  беше в много кратки срокове да се възстанови работата на Пирогов, което е изключително важно за софиянци, които имат нужда от спешна помощ и това вече е факт.
Столичната община е в готовност за 72 часа да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна. Вече започва организацията за преминаване  на Втора градска болница във временен режим на инфекциозна. Другите болници, които имат обособени инфекциозни отделения, продължават да работят.  Най-големите – ВМА, Пирогов и Александровска ще приемат тежките случай.



Едно от най-важните неща е осигуряването на медицинския персонал. В тази ситуация сигурността, както и стимулирането на лекари, медицински сестри и санитари, е една от основните задачи, които имаме. Разчитаме на тях в този момент да работят с пациентите и затова сме отговорни както за тяхната мотивация за работа, така и за тяхната защита.
Мерките,  които сме предприели и които са в действие, са следните:
Засилена дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Всеки ден минимум по два пъти на ден се дезинфекцират основно общо 802 автобуса, тролея, трамвая и метровлака. На всички водачи на градския транспорт се осигуряват дезинфектанти за ръце. Всички директори на общинските транспортни фирми осигуриха и с наше съдействие необходимите количества дезинфектанти за поне месец напред и този процес продължава. Така че гражданите на София трябва да са по-спокойни – освен, че се дезинфекцира, се извършват и проверки от представители на щаба.
По предложение на ЦГМ взехме и допълнително решение във връзка с осигуряване на здравето на водачите на градския транспорт и на пътниците, да преустановим временно продажбата на билети в превозните средства.
На всички 194 детски градини е предписана дезинфекция на подове и повърхности най-малко 4 пъти на ден. Осигурени са нужните препарати и дезинфектанти за ръце.
На този етап достъпът на външни лица и родители вътре в детските заведения е преустановен. Това правило важи и за социалните ни домове.
В тях също се изпълнява дезинфекция по 4 пъти на ден. На общинското предприятие Социален патронаж, който  доставят храна  и услуги на възрастни хора, които са в най-рисковата група,  са осигурени предпазни средства, тъй като служителите влизат директно в домовете им.
Всички културни и спортни масови прояви на Столичната община са отменени.  Видяхме решение на  общински театър Възраждане, който  изигра една от постановките си лайф във социалните мрежи и събра 3500 зрители. Да, това не носи приходи, но показва съпричастност. В момента подготвям и предложение за финансова подкрепа на общинските театри, така че да могат да изплащат заплатите си.
В София са валидни препоръките на националния оперативен щаб за културните мероприятия да се провеждат пред публика до 250 души, местата да са през място и след всяка прожекция/постановка залата да се дезинфекцира.
От софийския оперативен щаб сме поискали от търговските обекти, банки и други институции, които  работят с клиенти да извършват дезинфекция по 4 пъти.
В административните сгради на общината също са предприети допълнителни мерки за дезинфекция, като указания са дадени и на районните администрации.
Ключът към успеха на всички тези мерки е в личната отговорност на всеки от нас и на всички граждани. Затова моят призив е за ограничаване на контакти на места с голямо струпване на хора, засилена лична хигиена и при вирусни симптоми – позвъняване на личния лекар. Особено важно е да се спазват инструкциите за домашна карантина.
Следим и опита на другите страни. Това е и начинът да не се допуска създаването на паника, разпространението на неверни слухове и да запазим едно нормално функциониране на града ни, приемайки временните ограничения.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...