Свързани новини

11.03.2020 17:53

Поредна експлозия в Арсенал

Видян 2394 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общо 6 души са пострадали при инцидента в оръжейния завод в Мъглиж, карай Казанлък. Първоначално от Арсенал заявиха, че става дума за производствена авария е станала в цех 130. Криминалистите обаче работят и по версия за умишлен взрив, защото в конкретния склад не е имало нито хора, нито машини, които да работят.
   Диренето е поето от Националната следствена служба (НСлС), при огледа е използван и дрон. Пристигна и окръжният прокурор на Стара Загора и следователи от Следствения отдел към Окръжната прокуратура. Мястото на произшествието е отцепено и недостъпно за журналисти, но според очевидци материалните щети са големи. Самовзривилият се склад с капсул-детонатори бил разрушен напълно, а околните помещения били със счупени прозорци и без врати. Кратерът, който е изкопан на мястото на взривилия се склад, е няколко метра. Заради големите поражения  разпуснаха  целия клон в Мъглиж. Докато трае огледът на мястото на инцидента, всичките 2 хиляди работници са пуснати в отпуск поне до понеделник.



Три жени и трима мъже се оказаха с порезни рани по главите и крайниците, нанесени им от счупени заради взривната вълна стъкла и дограми на съседните със самовзривилия се склад помещения. Няма опасност за живота на нито един от ранените. Те бяха освободени за домашно лечение.



Припомняме, че това далеч не е първият взрив в оръжейницата. Много от инцидентите през последните години са с трагичен край. За нито един от тези инциденти обаче няма виновен. В същото време пък Инспекцията по труда е установила повече от 400 нарушения само за година в Арсенал.
Последният по-сериозен инцидент във фирмата, преди сегашния, беше през ноември 2019 г., когато в завод 3 на оръжейното предприятие в Казанлък обгоряха 3 работнички.  Само месеци по-рано, на 23 август избухна пожар на територията на завода между град Казанлък и с. Бузовград.
На 17 октомври 2018 г. пък стана инцидент в цех 120 на завод 3.  Тогава 6 работници бяха ранени и транспортирани в болница. През март 2018 г. при пожар в цех 130 на същия завод загинаха 2 души - мъже на 26 и на 46 години. Други двама мъже загубиха живота си пак там през април 2016 година - 53-годишният заместник-директор на завода и монтьор на 41 години.
Други 2 жертви имаше при взрив на пресоваща машина отново в завод 3 на Арсенал април 2016 г. В края на май също 2016 г. загина 52-годишен работник след взрив в обект на завод 4 в Мъглиж. В края на февруари 2014 г. при взрив загина 63-годишен работник.
През 2012 г. също имаше серия от взривове в оръжейницата. А  през 2011 г. при друг инцидент пострада тежко една жена, която почина от раните си.
Според колективния трудов договор в Арсенал при смърт по време на трудова злополука близките на загиналия получават обезщетение в размер на 7 годишни брутни заплати.
Напомняме също, че от 19’ първи писахме, че продукцията на Арсенал и държавния ВМЗ-Сопот по заобиколен път достига и до бойните полета на гражданския конфликт в Украйна, където живее най-голямата българска общност зад граница.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и