Свързани новини

11.03.2020 10:13

Алфа Рисърч: 1/3 остават спокойни по темата Коронавирус

Видян 862 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозинството от българите са загрижени от разпространението на коронавируса у нас, но голям остава и делът на тези, които не се чувстват особено притеснени. Това показват данните от национално-представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено между 29 февруари и 8 март сред 1015 пълнолетни граждани.


55% от запитаните казват, че са загрижени, но следват препоръките на официалните власти. Като силно притеснени се определят 11 на сто от респондентите. 34% обаче казват, че не са особено притеснени.


„Любопитна е обаче нагласата на най-младите и най-възрастните. У първите се наблюдават най-високи нива на тревожност, но не непременно съпроводени със стриктно спазване на препоръките, а потенциално най-рисковите по думите на експертите възрастови групи са най-малко разтревожени. Тази на пръв поглед парадоксална картина отразява начина на живот на хората: притеснението на младите се подхранва от факта, че те са сред най-активно общуващите и пътуващи българи и обратно: по-слабата мобилност на мнозинството от най-възрастните жители им дава частично спокойствие“, пишат авторите на изследването.



Едва около 10 на сто от запитаните прибягват до крайни мерки като носене на медицинска маска или запасяване с продукти, но една пета от хората са склонни да ограничат контактите и пътуванията си, а 52% казват, че залагат на засилена лична хигиена.


Към момента действията на властите по ограничаването на заразата се оценяват положително от над две трети от респондентите. Най-младите в по-голяма степен смятат, че мерките са прекалени, докато най-възрастните очакват още действия. Според „Алфа Рисърч“ това показва, че притесненията на активните хора са свързани както със заразата, така и с потенциални рискови ефекти от рестрикциите върху служебните и личните им планове.


       

Тагове:



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите