Свързани новини

10.03.2020 17:30

София има респиратори, към 200-те легла за строго изолирани може да добави още 50, а държавата – цяла болница

Видян 2324 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


София няма проблем с недостиг на респиратори, за разлика от областта Ломбардия в Италия, където огромният проблем с допускането на сериозен ръст на умрели С коронавирус (75% от всички в страната)се дължи именно на липсата на апарати за обдишване. Това се разбра след допитване на Столичната община до болниците в града, за да бъдем подготвени за несъществуващата досега, но възможна предвид пика в други европейски държави инфекция. Заразата удря дихателните органи и при пациентите над 80 години с други патологии е жизнено важно да имат  тези машини, а в иначе най-богатия регион на Апенините не могат да ги осигурят.


Както 19 минути писа още миналата седмица, дни преди обявяването на първите 4 вече оздравели случая на коронавирус в България, София има готовност да изолира в специални условия 200 евентуално заразени тежки случая. Ако се наложи, Общината има на разположение и отделно крило с още 50 легла във Втора градска болница, съобщи кметът Йорданка Фандъкова пред 19 минути.


Освен това, държавата е уверила, че има възможност една от нейните болници в милионния град, при евентуален спешен режим, да заработи за такъв вид болни, научихме от здравните власти.


Столичната община е заделила и финансови средства от своя бюджет, за да може да компенсира при евентуален недостиг на каквото и да било притежаваните от нея болници с всякакъв необходим инвентар и медикаменти, така че да се осигури безпрепятствен режим на работа, ако се наложи претоварване на клиниките.


Още преди обявяването на случаите в Габрово и Плевен, столичният градски транспорт по нареждане на кмета се дезинфекцира по няколко пъти на ден.


Очаква се училищата отново да заработят до дни, тъй като няма осигурена дигитализация на образованието в града и страна по линия на ресорното министерство, за което 19 минути се бори повече от 10 години. За 2020 г. се очакваха поне 20 млн.лв. в бюджета именно за това, но безрезултатно. При трите последователни годишни увеличения на учителските заплати не се постави изискване за дигитализиране на педагозите. Напомняме, че при анкета на самото министерство над 80% от тях се оказаха лишени от всякакви цифрови умения.


Ако дигитализацията беше налице, сега можеше децата да имат пълноценни нет – занимания, както се прави в Китай и Италия, вместо да се събират отново в училищата, а студентите – в университетите, а не да се шляят по моловете и дискотеките и да бъдат изложени на риск от заразяване.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог