Свързани новини

10.03.2020 18:13

Съдебната система упорито крие българин ли е шефът на СГС: Ахчиева

Видян 3123 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдебната система упорито крие дали Софийският градски съд има за шеф български гражданин, тръби разследващата журналистка Валя Ахчиева.


„Като български журналист вече една година срещали стена в институциите в България за установяване на една истина. Има ли българско гражданство избраният за председател на втория по големина съд в България – СГС?”, поясни Ахчиева.


„Когато преди почти година зададох този въпрос на самия председател – съдия Алексей Трифонов, той ми отговори чрез пресцентъра на съда, че не се бил срещал с журналисти. Той казва, че бил станал български гражданин по силата на Конституцията на Република България от 1991 г. Този отговор ме шокира, защото сегашният председател на съда е роден не през 1991-а, а през 1972 г.! За определяне на първоначалното гражданство на едно лице се прилага законът, който е действал, когато се е родил.


Законът за съдебната власт у нас определя първото изискване за всеки един магистрат – той да бъде само български гражданин.


Биографията му започва с това, че Алексей е роден на втори юли 1972 г. в Курск, СССР, с майка Алла  – съветски гражданин и баща Боян – български гражданин. Бащата  е учил висше образование – техническа специалност в Москва, а след завръщането на семейството в България е бил дългогодишен служител в изчислителния център на МВР (VII управление на ДС). Той е бил и член на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи през 1992 г.


В България компетентен орган по българското гражданство е Министерството на правосъдието. Преди една година са били изпратени официални въпроси до министъра на правосъдието: кои са правните основания за получаване на българско гражданство от една лице, родено през 1972 г. на територията на СССР, с майка – съветски гражданин и баща – български гражданин.


Към 1972 г. действа Конвенция, която е със силата на двустранен международен договор между НРБ и СССР, за предотвратяване на двойното гражданство. Според тази конвенция, двамата родители трябва да подпишат и да подадат съвместна декларация за избор на гражданство на детето им и това трябва да стане в срок до една година от раждането му. Ако тази декларация не е подадена в едногодишния срок, то детето се счита за гражданин на страната, на чиято територия се е родило. Тоест, ако няма такава декларация на родителите на Алексей за избрано българско гражданство, то той би трябвало да е придобил съветско гражданство по рождение.


И тогава остава единствената законова възможност за придобиване на българско гражданство – по натурализация. С указ на вицепрезидента, като основание за това е наличието на родител – български гражданин.


Според събраните документи такъв избор на българско гражданство за Алексей от родителите му не е извършен. От Министерството на правосъдието потвърдиха, че Алексей Трифонов не е получил българско гражданство по натурализация. Няма го в Регистъра на министерството. От всичко това излиза, че  Трифонов е назначен за шеф на СГС в разрез със законите у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, позната на киноманите по цял ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и