Свързани новини

10.03.2020 18:03

Министър целенасочено създава паника

Видян 3991 пъти | Коментари 5
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Министърът на икономиката целенасочено създава паника като при пълни магазини заговори за ограничаване на брой артикули, които да се купуват (той неграмотно ги нарича "асортименти"). Това създава психоефекта за презапасяване. И другите му думи са избрани неслучайно в стила на купонната система преди 30 г. С цел „борба със спекулата” били предвидени мерки за справяне с дефицита. Който не съществува! "Засега", както услужливо уточнява Караниколов. Вече има съответната договорка между от Министерството на икономиката и хранителните вериги. Те се опасявали от празни магазини заради паниката покрай коронавируса. В тази връзка ограничават броят на продуктите, които един клиент може да купи, зеленчуците и месото поскъпват. Под формата на превантивни мерки срещу паниката обаче може да се стигне до точно обратния ефект. Нещо повече. Със самите си коментари чиновниците сякаш наливат масло в огъня.


„Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките”, хвали се пред Труд министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му той ще се задейства само при нужда, за да се избегне спекулация с цените и стоките заради паниката около коронавируса. Той увери, че хората не трябва да се притесняват, защото "складовете" засега са пълни с храни, както и Държавният резерв.


 "Синдромът на “празния рафт” е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния", коментира, за да оправдае прякора си Конфуций вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените. И информира, че са водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите.


Напомняме, че в Италия, където епидемията е точно 300 пъти по-осезаема няма подобни мерки с хранителните вериги.


В същото време затварянето на публични институции и отмяната на всички масови събития също подхранва страха на хората и може да провокира опразване на щандовете.


Припомняме, че правителството селективно затваря държавни учреждения, даже празната Национална библиотека, но пълни с най-рискова група над 65 г. пощите, вместо да разнесе пенсиите. Университетите също спряха работа, но не и дискотеките, които по международно доказан опит са второто най-опасно за заразяване с корона вирус място след болниците. Затварят галерии, отменят спектакли, фитнесите, които са така рискови действат.


Междувременно експерти прогнозираха поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 12.03.2020 09:58

    Дребничкият министър колко милиона гушна от Булгартабак?! Удобен за далаверите и за това още го ползват, както се казва краденето трябва да продължа...

  • 004 Anonimen 11.03.2020 15:18

    Този защо още не е в затвора?!

  • 003 Барба Ганьос 10.03.2020 22:16

    Toilet paper shortage from coronavirus panic buying sees fight break out | ABC News https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=GVHYTdGUAZM&feature=emb_logo

  • 002 Къде е вирусът – само по медиите. 10.03.2020 22:15

    Навремето на мач на ЦСКА с Левски, запалянковците издигнаха лозунг: „Кой ущипа Гунди – журналистите!

  • 001 Anonimen 10.03.2020 20:26

    По пример на сашките. Американците опоскаха залежалата стока, предназначена за Китай. При българите този номер не върви - българинът зарежда килера като за Апокалипсис къде с домашно, къде с купено още през есента.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак