Свързани новини

10.03.2020 15:07

ВАдС касира изборите за ръководство на столичната адвокатска колегия

Видян 2750 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) касира изборите за ръководство на Софийската адвокатска колегия (САК). Както „Лекс“ писа, днес се провежда извънредно заседание на съвета по жалбите срещу резултатите от вота, предаде lex.bg.



Отменени са изборите за всички органи – за председател и членове на адвокатския съвет, за членове на контролния съвет и за председател и членове на дисциплинарния съд. Така по всяка вероятност, както се случваше при последните няколко избора за ръководство на САК, окончателното решение ще е на Върховния касационен съд. Срокът за обжалване е 14 дни от съобщаване на решението.


Против касирането на изборите са гласували Албена Пискова, Валя Гигова, Емил Ядков, Милен Ралчев и Красимир Краев. Останалите 9 членове на ВАдС, които са присъствали на заседанието, са били „за“ отмяната на изборните резултати. Председателката на съвета Ралица Негенцова е била против касирането на избора на Стефан Марчев за председател на САС и на вота за шеф на дисциплинарния съд, който беше спечелен от Трендафил Трендафилов.


Софийските адвокати гласуваха два пъти – на 26 януари и на 2 февруари 2020 г., тъй като на първия тур не беше избран нито един член нито на адвокатския, нито на контролния съвет, нито на дисциплинарния съд. На втория тур за председател на САК с 1250 гласа беше избран Стефан Марчев, а конкурентът му за поста Александър Машев беше подкрепен от 924 души (кои са останалите избрани можете да си припомните тук). След обявяването на резултатите срещу тях бяха подадени пет жалби, включително и от Машев.


По информация на „Лекс“ на заседанието е бил представен доклад от двама резервни членове на ВАдС – Валя Иванова и Светлана Проданова, по оплакванията в жалбите.


Става дума за пет групи твърдени нарушения. Първото е за неточности в преброяването. Както „Лекс“ писа, става дума за минимални разлики между отчетеното от избирателната комисия и установеното при повторното преброяване, разпоредено от ВАдС. Като докладчиците са посочили, че например за председател на САС и на дисциплинарния съд разликата не оказва съществено влияние. Най-голямо разминаване има по отношение на вота за Ива Згурова-Шопова, за която беше обявено, че е получила 1030 гласа за член на съвета, а впоследствие са преброени 992 бюлетини за нея. Иначе повторното преброяване е показало 1234 (преди 1250) гласа за Стефан Марчев за председател и 933 за Александър Машев (преди 924).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със