Свързани новини

10.03.2020 14:45

Фандъкова стана най-дълго управлявалият кмет на София в историята

Видян 2885 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Йорданка Фандъкова, която вече е в историята като първата жена – кмет на София, подобрява на 11 март рекорда по най-дълго управление на столичния град. Досега той е на Иван Иванов, дошъл на власт след 9-юнския преврат на Кимон Георгиев през 1934 г. и отстранен с 9-септемврийския преврат на същия този „превратен“ премиер и при Царя, и при соца. Инженерът влиза в кабинета на софийския кмет на 25 юни 1934 г. И излиза 10 години, 3 месеца и 15 дни по-късно. Ако се гледа формално, точно на женския празник 8 март рекордът му щеше бъде изравнен, а на 9 март Фандъкова го задминаваше. Между месеците обаче има разлики в дължината и честността изисква да се регистрира точният брой дни по години, така че рекордът беше изравнен на 10 март. И на 11 март вече Фандъкова се записва в историята като най-дълго управлявалият кмет на София. Тя се закле на 23 ноември 2009 г.


По нейния път върви и Бойко Борисов, който при нов мандат – редовните избори за парламент се очакват през февруари – март догодина, ще надмине министър-председателския рекорд на Станко Тодоров (10 години без 21 дни). Напомняме, че генералът е втори във вечната ранглиста на България, след като преди седмици изпревари предшественика му Тодор Живков (1962-1971), на когото по ирония на съдбата сегашният премиер е бил бодигард.


Детайл, който историците отбелязват е, че Станко Тодоров е начело на Министерския съвет без прекъсване, докато Бойко Борисов доближава рекорда му с пауза от 3 служебни кабинета и 1 на Орешарски с общ срок почти 2 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.03.2020 17:14

    Председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, когото във ВМА наричат още "Плазмодия", на брифинг в Министерския съвет е показал лично защитно средство за защита на дихателната система, създадено от Aрмани специално за Барбос Ганиос: https://afera.bg/wp-content/uploads/2020/03/KORONA43-602x452.jpg

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне