Свързани новини

10.03.2020 10:37

Борисов ще участва в извънреден онлайн Европейски съвет за мигрантите и коронавируса

Видян 1906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънреден Европейски съвет, който ще се проведе онлайн в 18 часа. В него ще вземат участие както премиери и президенти от Европа, така и членове на Европейския парламент и Европейската комисия. Това стана ясно преди началото на заседанието на Министерски съвет, предаде Нова тв.


„Ще поискаме 130 млн. евро от Европейската комисия, за да оборудваме полицаите при тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директно да се поръча оборудване от Германия. С лидерите от ЕС ще обсъдим както миграционната криза, така и ситуацията с коронавируса”, обясни премиерът.


Борисов даде информация и за работата на българските институти относно изработката на маски.


„В БАН имаме разработки за получаване на нови материали, които могат да помогнат в момента с подобряване на качеството на изработка на български защитни маски”, съобщи проф. Юлиан Ревалски.


Два български института разработват проекти за защитни маски. Един от тях се занимава и с получаването на активни вещества, които спомагат за предпазването от вируси. Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми.


„Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат”, обясни Борисов. Той нареди на Емил Караниколов и Кирил Ананиев да се договорят условията за производство на такъв тип маски.


София тех парк е включен да работи за решаване на проблемите при тези критични ситуации. Представител на София тех парк заяви, че работят с фирми, които са разработили молекула за лечение на коронавирус. Започват първите стъпки за финансирането на този продукт. До края на годината, когато пуснат суперкомпютъра, ще могат да моделират точно и да предвиждат всякакви критични ситуации. 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец