Свързани новини

10.03.2020 09:26

Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила

Видян 1112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след извънредната среща в Брюксел с турския президент Реджеп Ердоган. Домакин на срещата бе председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.



Фон дер Лайен отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване, предаде БТА.


Тя съобщи, че ЕС е изразил готовност да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара. Днес очертахме областите от общ интерес, в които работата да продължи, трябва да потърсим път напред. Явно имаме различия, обсъдихме ги открито, заяви Фон дер Лайен. Тя добави, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция.



Шарл Мишел добави, че на днешната среща двете страни се обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той допълни, че ЕС е внесъл пояснения кои суми определя за "изплатени" и кои за "обещани".


Днешната среща е първа стъпка в правилната посока, към силен политически диалог, заяви Мишел. Той съобщи, че се очаква в следващите дни или седмици да има нова среща ЕС-Турция на високо равнище.


Миналата седмица ЕК уточни, че досега от предвидените шест милиарда евро са изплатени 3.2 млрд. евро от общо договорено разпределение на 4.7 млрд. евро. Изплащането на сумите се извършва след проверка на извършените дейности на място. Тези суми не са предназначени за турските власти, а за бягащите от бойното поле в Сирия, добави тогава говорителят.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева