Свързани новини

08.03.2020 14:03

При епидемията от Covid-19 ще се проявят всички недостатъци на здравеопазването ни: Доц. Мангъров

Видян 6131 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При тази епидемия от коронавирус ще се проявят всички недостатъци на нашето здравеопазване, смята  директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент д-р Атанас Мангъров в неделя, когато бяха потвърдени още две положителни проби на Covid-19  в България, с което за броени часове общият им брой нарасна на 4.


"Тези неща не са от вчера. Те са сигурно от седмица. И това, което се говори, за кой е началният случай, няма никакво значение, защото той най-вероятно не е един, а са няколко. Ние имаме много тесни връзки с Италия, не толкова тесни с Китай, но всеки ден от Италия се връщат хора", коментира той в неделя пред БНТ.


Най-вероятно през следващите седмици ще има повече случаи на заразени с коронавирус у нас, прогнозира доц. Атанас Мангъров пред бТВ.


Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия


По думите му всеки доказан случай заразява поне трима и в рамките на две седмици от един се появяват 40 нови. Утопия е, че държавата може да спре напълно тази епидемия, каза той. 


Клиничните симптоми на коронавируса са неразличими от тези на грипа. Колкото успяваме да се справим с грипа, толкова ще успеем да се справим и с него, допълни д-р Мангъров.


Опасно е всички заразени трябва да влизат в болница

Това не е особено опасна инфекция. 80% от случаите на коронавирусна инфекция са леки, безсимптомни, каза още доц. Мангъров: "В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да влизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къде да се настанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува".

В участието си пред БНТ той предупреди за риска от вкарването на хора в болници под карантина:

"Това е нещо, което човек с него може да ходи на работа, но може да заразява не по-малко, отколкото някой, който бере душа в болница. Всичките тези карантинирани на хора, за които е доказано или са съмнителни - хубаво, но в голямата част на тези хора им няма нищо. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е какво ще правим с хората, които някой ден ще тръгнат да умират, които ще се нуждаят от дихателна реанимация и интензивни грижи? Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни? Защото всяка болница много обича да приема здрави болни".


продължи >>

Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог