Свързани новини

06.03.2020 15:12

Лекарите и синдикатите предадоха сестрите

Видян 7549 пъти | Коментари 11
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекари и синдикати предадоха мед. сестрите в исканията им за по-високо заплащане. От КНСБ заявиха, че не "подкрепят анархосиндикални форми на протест", а БЛС призоваха правителството "да не се поддава на шантаж" във връзка с гражданското неподчинение на петте сестри, които се барикадираха в парламента от вчера следобед, а една от тях застана на перваза.

Припомняме, че още на 10 април 2019г. Бойко Борисов обеща 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри. След това се оказа, че не са 50 и тихомълком МС си е променил постановлението и ги е намалил на 6. Останалите бяха прехвърлени като ангажимент на НЗОК за повишаване на заплатите на медицински сестри. В крайна сметка се оказа, че тези пари са дадени за увеличаване цената на клиничните пътеки и естествено не стигнаха до медицинските сестри под формата на заплащане.

 Според Националния рамков договор за периода 2020 - 2022 година началните заплати трябваше да бъдат 900 лв. за медицинска сестра, но те бяха отново излъгани.

"Не приемаме прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред, заявяват от КНСБ. И напомнят, че КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона", се посочва в позицията на КНСБ.

Лекарският съюз пък обявиха също, че категорично се разграничават от действията на петте сестри и  цитирам - на "Хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания".



 Участничка в протеста заяви, че се е стигнало до окупацията, защото никой не ги отразява.

"Ние по принцип пет дена бяхме на палатков лагер - в дъжд, в студ, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем участие, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които уж не трябва да плюем, но аз оттук нататък няма да спра да плюя, да поставим нашите проблеми, да ни съдействат. Те въобще не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласуваха набързо единствената кандидатура за управител на НЗОК и си тръгнаха. И ние тогава решихме, че след като продължават да ни игнорират, да се правят, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем сградата на Народното събрание“, сподели Надежда Маргинова пред БНР.


 


 Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Мая Манолова с рубрика “Пари на вятъра” 07.03.2020 13:38

    Хората подкрепят Бойка на перваза, а не Бойко Къде беше Бойко Борисов днес в тази ситуация със сестрите!? Трябваше ли Бойка да се качи на перваза на парламента, за да е на нивото на кабинета на Борисов, че той да я види най после. Хората подкрепят Бойка, не Бойко. Те надминаха ръба на отчаянието и се качиха високо на перваза на прозореца, за да ги види властта, защото властта не ги виждаше под прозореца си пред Министерски съвет. От 1 март никой представител на институция не им обърна никакво внимание

  • 005 Бойка Анастасова 07.03.2020 13:37

    " Те ни блъскаха и биеха преди това. Подгониха ни като кучета. Вие смятате ли, че в такъв момент човек разсъждава, когато огромна група от хора тръгне към вас. Бягах от тях, докато те ме гонеха. Мая я блъскаха."

  • 004 Съдия 07.03.2020 13:13

    Какви сестри, масажистки с автомат Калашников, заплашващи с Народен съд!!!Жалки!

  • 003 Anonimen 06.03.2020 23:17

    Синдикатите НЕ ПОДКРЕПЯТ хората, не, те се хранят от тях като обикновени паразити и съществуват единствено, за да потушават по всякакъв начин недоволството на работещите и да обслужват правителството.

  • 002 Тихомир Томов 06.03.2020 18:19

    Схемите у нас се правят за отделни касти и противопоставяне гражданите едни на други . Масовото напускане на страната предстои . Спират се парите отвън , вътре екшъните предстоят , както и бягства на част от " елита " от страх !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак