Свързани новини

06.03.2020 15:12

Лекарите и синдикатите предадоха сестрите

Видян 7278 пъти | Коментари 11
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекари и синдикати предадоха мед. сестрите в исканията им за по-високо заплащане. От КНСБ заявиха, че не "подкрепят анархосиндикални форми на протест", а БЛС призоваха правителството "да не се поддава на шантаж" във връзка с гражданското неподчинение на петте сестри, които се барикадираха в парламента от вчера следобед, а една от тях застана на перваза.

Припомняме, че още на 10 април 2019г. Бойко Борисов обеща 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри. След това се оказа, че не са 50 и тихомълком МС си е променил постановлението и ги е намалил на 6. Останалите бяха прехвърлени като ангажимент на НЗОК за повишаване на заплатите на медицински сестри. В крайна сметка се оказа, че тези пари са дадени за увеличаване цената на клиничните пътеки и естествено не стигнаха до медицинските сестри под формата на заплащане.

 Според Националния рамков договор за периода 2020 - 2022 година началните заплати трябваше да бъдат 900 лв. за медицинска сестра, но те бяха отново излъгани.

"Не приемаме прилагането на провокативни инструменти при протестни действия, включването на политически лица в тях и умишлено нарушаване на обществения ред, заявяват от КНСБ. И напомнят, че КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона", се посочва в позицията на КНСБ.

Лекарският съюз пък обявиха също, че категорично се разграничават от действията на петте сестри и  цитирам - на "Хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания".



 Участничка в протеста заяви, че се е стигнало до окупацията, защото никой не ги отразява.

"Ние по принцип пет дена бяхме на палатков лагер - в дъжд, в студ, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем участие, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които уж не трябва да плюем, но аз оттук нататък няма да спра да плюя, да поставим нашите проблеми, да ни съдействат. Те въобще не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласуваха набързо единствената кандидатура за управител на НЗОК и си тръгнаха. И ние тогава решихме, че след като продължават да ни игнорират, да се правят, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем сградата на Народното събрание“, сподели Надежда Маргинова пред БНР.


 


 Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 011 Anonimen 08.03.2020 10:25

    http://www.hera.bg/s.php?n=5831 Това е сестра, но не са чували за нея, защото НЕ СА МИЛОСЪРДНИ СЕСТРИ, А козметички

  • 010 Anonimen 08.03.2020 10:21

    Не Предполагах, че Мая е толкова глупава! Край на политическата й кариера, беше дала заявка за високо място, но като се забърка с козметички / очаквам и фризьорките й/ , направо падна в калта

  • 009 Anonimen 08.03.2020 10:16

    Сестрите са в болниците, при болните заедно с ликарите,да ви лекуват,!,Козметичките и масажистките на Мая не са сестри! сега да ги видя, като трябва да помагат в болниците, пак ли ще скачат по первазите

  • 008 Стар български лекар 08.03.2020 08:09

    Правилно заглавие. И естествено развитие.Ясно е, че синдикатите нямат нищо общо със синдикалната дейност.А в лекарският съюз са уж обединени лекари-милионери и лекари-ратаи...Каква обща реакция на съпричаствие да се очаква.Никъде по света няма такова съотношение в лекарските заплати до 1:70...Просто абсурдна нашенска картинка...А медицинските специалисти ще напускат страната и ще стават все по-малко....

  • 007 селска хитрост и наглост 07.03.2020 22:41

    Борисов, некадърните му крадливи министри и цялата герберска пасмина по върховете да спрат да си увеличават заплатите по манипулираната от статистиката средна заплата, защото тяхното вече прилича на кражба по сред бял ден. Да си вържат заплатите с минималната та по край тяхната алчност и лакомия и крадения беден народец малко да дръпне!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв