Свързани новини

05.03.2020 17:33

МЗ крие колко са грипозните, поне 117 600 са

Видян 2820 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От 6 март до 11 март, включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна, гласи заповед подписана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Само ден по-рано вирусът затвори училищата в 10 области у нас.
В същото време от МЗ крият от 19' или дори не знаят колко са реално болните в България. Ведомството на Ананиев не отговори на 2 последователни запитвания на 19’ относно статистиката. Знае се обаче, че грипна епидемия за цялата страна се въвежда по формула. При официалните 7 млн. население, заразените от грип трябва да са около 117 600 души. Това пък е 3 пъти повече всички случаи на активно болни от нашумелия коронавирус в света.



За това, че картината е тревожна говорят и крутите мерки. С министерската заповед се преустановят учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни. На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки.
Отчита се драстичен ръст на заболелите от грип, като този път доминиращият тип е именно грип Б”, заяви пред БНТ шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Според  лекари той е по-лош от COVID19 - т.нар. коронавирус. „Последната седмица доказаните грипни щамове при хора с тежки инфекции на дихателната система са 12 пъти повече грип Б отколкото грип А”, посочи той.



 „На всеки 5 години се явява една грипна епидемия от грип Б у нас”, подчерта професорът. Той добави, че най-уязвимите групи към него са децата и младите хора до 29-годишна възраст.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.