Свързани новини

05.03.2020 11:13

Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан: Д-р Николова

Видян 1160 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


„Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан. Първите симптоми са кашлица и повишена температура. Заразените хора имат усещане, че не им достига въздух. Коронавирусът атакува алвеолите и нарушава газообмена. Затова пациентите се лекуват чрез подаване на кислород. Няма обаче веднага да ви втресе и да вдигнете много висока температура, както при грип. При новия китайски вирус няма хрема и болка в мускулите”. Така д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, обясни в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия кои са основните разлики между грипа и коронавируса.


Друга разлика между двете заболявания е инкубационният период. „Ако сме имали контакт с болен от грип, до ден-два и ние ще се почувстваме зле. Докато при коронавируса, имаме 6,12 или 14 дни до първия симптом”, обясни д-р Николова.


„У нас има от всичко – грип тип „А”, грип тип „Б”, съмнения за коронавирус, парагрипни състояния. Грип „Б” е по-устойчив и стандартните противогрипни лекарства невинаги действат. Това е сравнително нов щам и нямаме добра защита. Често се случват усложнения”, предупреди д-р Гергана Николова.


Според нея няма голяма полза от обявяването на епидемия за намаляване на разпространението на грипа. „Затваряме училища, но детските градини и яслите работят. Освен това, когато не са на училище, децата се събират навън. Така, че няма голяма ползва от грипната ваканция”, посочи д-р Николова.


В петък противоепидемичният щаб в Бургас ще анализира данните от седмицата, за да се прецени дали грипната епидемия там ще бъде отменена.


„Пикът на грипа беше в края на миналата седмица. Имахме доста голям брой хора с остри респираторни заболявания. Обикновено, благодарение на грипната ваканция, ситуацията се подобрява. В аптечната мрежа обаче почти са изчезнали противогрипните препарати”, заяви д-р Анна Стаматова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд