Свързани новини

05.03.2020 10:43

Велев: Вече сме близо до средноевропейските цени на газа

Видян 1510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Новината е, че цената на природния газ няма да се определя на тримесечие, а всеки месец. Формулата няма да зависи само от цената на петрола. В този момент тарифата е с 40.3% по-ниска отколкото е била досега. Назад във времето беше оповестена приблизителна сметка, която е 150 млн. лева икономии. Най-вероятно те ще бъдат приспаднати от следващи сметки. Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лева годишно. Ако отнесем тази сума към 25 млрд. лева за заплати, се вижда с колко биха могли да се увеличат те. Не бива обаче да имаме свръхочаквания”. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на "Здравей, България".


„Изчисленията за понижение на цената на парното са базирани на съобщението, което направи директорът на „Булгаргаз” и са изключително приблизителни. Той говореше за 40.3% намаление, което аз разположих върху цялата година, защото то започва от август 2019-а. При това положение действително се получава едно сериозно намаление на две цени - на топлинната енергия и на електрическата такава, която централите произвеждат”, заяви енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.


Велев обясни, че фактурите на домакинствата и малките предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%. Това е защото се намалява цената на самата стока природен газ, а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата. Той отбеляза, че 100% от домакинствата плащат ток и само 2.5% - газ.


„Тези, които се отопляват на газ, ще усетят разликата най-много, но в страната те са едва 2.5%. Цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Те плащат по-скъп ток, за да е по-евтина топлинната енергия там, където има ТЕЦ - най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се намали като субсидия, поевтиняването на парното няма да бъде толкова голямо, но пък намалението ще се отрази в сметките за ток”, добави Велев. И подчерта, че вече сме близо до средноевропейските цени на газа, но токът у нас остава най-скъп.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец